John Deeren Joensuun tehtaan lakkovahdit Toni Mäenharju ja Kimmo Määttänen pistäytyivät Metallityöväen ammattiosasto 59:n toimistolla puheenjohtaja Hannu Koistisen juttusilla. Miesten kertoman mukaan tehtaalla oli varsin hiljaista: kuusi henkeä saapui aamuvuoroon.

Keskiviikkona kuluvaa viikkoa oli maamme monilla teollisilla työpaikoilla hiljaista. Hiljaisuus johtui siitä, että monet tehtaista olivat keskiviikon kiinni poliittisen lakon seurauksena. 

Lakon syyt ovat hyvin kaikkien tiedossa: palkansaajaliike vastustaa hallituksen kaavailemaa henkilöperusteisen irtisanomisen helpottamista pienyrityksissä, joka kohtelee palkansaajia eriarvoisesti yrityksen koosta riippuen.

Lakon vaikutukset ovat nekin hyvin tiedossa ja mittavat: seisauksen piirissä oli yksistään Teollisuusliitosta noin 22 000 työntekijää, minkä lisäksi lakkoon osallistui kymmenisen tuhatta Sähköliiton, PAMin, Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SELin ja Ammattiliitto Pron työntekijää.

Käynnissä olevat ja tulevat ylityökiellot ja vuoronvaihtokiellot ovat vielä niitäkin mittavammat ja koskevat muun muassa kuljetus-, sosiaali- ja terveys- sekä julkista alaa.

Vielä tiistaina hallitus ilmoitti työministeri Jari Lindströmin johdolla korjauksia irtisanomislakiinsa, mutta ne eivät palkansaajaliikkeen päätä kääntäneet, sillä muutoksien ei koettu muuttavan itse epätasa-arvoisuuden perusongelmaa.

Laajat vaikutukset

Keskiviikon lakko tarkoitti töiden pysähtymistä myös monella suurella Savo-Karjalan teollisuuslaitoksella.

Sellaisia olivat esimerkiksi Joensuun seudulla Abloyn ja John Deeren tehtaat, Valukumpu Oy, Exel Composites, Medisize Oy, UPM Joensuun vaneritehdas sekä maakunnasta Stora Enson Kiteen ja Uimaharjun sahat.

Savon puolella lakon piirissä olivat puolestaan muun muassa Ponssen Vieremän tehdas, Normet Oy Iisalmesta, Bella Veneet Kuopiosta sekä Stora Enson Varkauden saha.

JOENSUU / Arto Miettinen

Lue lisää lehdestä nro 40/2018