Metsätyö on edelleen Matti Mikkosen lempiharrastus. Lintujen pesimäajan jälkeen hänet nähdään moottori- tai raivaussahoineen joko pienellä metsäpalstalla tai loppusyksystä Joensuun Työväenyhdistyksen Hopealahden metsätalkoissa. Metsässä yksikseen hän kertoo laulelevan Sammyn syksyn säveltä: ”Hiki pintaan täytyy saada….”

Kososen rahaston asiamies Matti Mikkonen täyttää torstaina 75 vuotta. Edelleenkin aktiivisesti kynään  ja järjestötoimintaan tarttuva eläkeläinen pitää tärkeimpänä luottamustehtävänään ukkina olemista.

Lämpimän kesän jälkeen koronan hieman hellittäessä Matti Mikkonen suuntasi askeleensa viikottain jopa useampaan elokuva- ja musiikkiesitykseen. Pitkän teams-kauden jälkeen hän pääsi tapaamaan myös livenä lastenlapsia. Kaikki näytti syksyllä valoisalta. 

Nyt näkymät ovat huonommat. Pandemian kanssa elämiseen on vain sopeuduttava. Pääministeri Sanna Marinin hallitus toiminut valppaasti ja  tehnyt onnistuneita korona-ajan päätöksiä ajassa ja nopealla valmistelulla, kuten politiikassa yleensä. 

– Jälkiviisas oppositio sekä äänekkäät kansalaiset haastavat päätöksentekoa. Kuitenkin vaikeissa oloissa Suomi onnistui hoitamaan eri mittareilla mitattuna pitkäkestoista ja vaikeaa pandemiaa hyvin ja käynnistämään yhteiskunnan rattaat tuottaviksi, Mikkonen toteaa.

Some ja digitaalisuus

Entistä enemmän elämäämme vaikuttaa sosiaalinen media ja digitaalisuus. Se on helppo ja nopea tapa julkaista mielipiteitä, markkinoida kampanjoita ja vaikuttaa ihmisten mielipiteisiin ja käyttäytymiseen.

Kansalaisille tarjottava tieto on pirstaloitunutta. Kuntien ja valtion hallintojen suunnitelmien sekä päätösten valmistelun ennakkotiedottaminen jää monasti iltapäivälehtien kohujen ja sanomalehtien nimettömien tekstareiden alle. 

– Kun päättäjienkin julkitulot ovat niukanlaisia ja valtuustojen päätöksistä määrällinen kirjoittaminen lehdissä on vähentynyt, niin miksi ihmetellään Pohjois-Karjalan alhaista äänestysaktiivisuutta?

Somevirta kehittyy koko ajan. Podcasteja jaetaan internetissä yhä enemmän. Uusi digipolvi on edelläkävijä ääni- ja videotallenteiden teossa, lähetyksissä ja seuraajina. 

– Äänitiedostot sopivat hyvin kunnille ja puolueille kansalaistiedottamiseen. Demokratia on niin arvokas asia, jotta sitä pitää kehittää vaikutusmahdollisuuksien parantamiseksi ja maakunnassamme monisatalukuisten kunnallisten luottamushenkilöiden tueksi, Mikkonen tuumaa. 

JOENSUU / Arto Miettinen

Lue juttu kokonaisuudessaan lehdestä nro 40/2021

—–

Matti Mikkonen on siirtänyt syntymäpäiväjuhlansa ensi kesälle. Mahdolliset onnittelut kukkien ja vaasien sijasta voi ohjata Antti Jussi Kososen rahastoon tilille FI85 1521 3000 0060 09, tiedonantoon Matti Mikkonen

—–