Tehtaan pääluottamusmies Jani Kähkönen toivoi tilanteeseen neuvotteluratkaisua, mutta turhaan.

KONTIOLAHTI / Arto Miettinen

Kontiolahdella toimivalla Phillips-Medisizen tehtaalla ajauduttiin tiistaina korpilakkoon, kun 300 työntekijää jäi pois töistä vastalauseena työantajan irtisanottua paikalliset sopimukset.

Tehtaan pääluottamusmiehen Jani Kähkösen mukaan työmaakokous teki päätöksen asiasta sunnuntaina ja lakko kestää näillä näkymin sunnuntaiaamuun asti.

Liitot ovat kehottaneet työntekijöitä palaamaan työpaikalle, sillä lakko on Suomen lain mukaan laiton. Kähkönen itse kertoi myös tehneensä kaikkensa, että asiaan olisi löytynyt sopuratkaisu vielä maanantain aikana.

– Työnantajalla ei ollut kuitenkaan neuvotteluhalukkuutta. Aika typerältä tuntuu nyt katsoa pimeitä halleja, melkoista rahan haaskausta, Kähkönen purki tuntojaan tiistaina, kun 300 työntekijää oli työpaikalta poissa ja tuotanto seis.

Taustalla yt:t

Työselkkauksen taustalla ovat Medisizen tehtaalla kesällä käydyt yt-neuvottelut, joiden tuloksena paitsi päätettiin lomauttaa henkilöstö yhteensä 90 viikon ajaksi myös irtisanottiin kesken kesälomien paikalliset sopimukset. Niiden vaikutus on vuorotyöntekijöiden palkkaan vuositasolla jopa 8000 euroa. 

Sopeuttamistarpeitaan yhtiö perusteli yt-neuvottelujensa yhteydessä muun muassa tilausvolyymin muutoksella. Kähkönen olisi kuitenkin toivonut, että asiassa olisi vielä neuvoteltu, koska yhtiö tekee kuitenkin koko ajan hyvää tulosta. 

Jos selkkauksesta ammattiosastolle sakkoja määrätään, niin Kähkönen toivoo, että ne laitetaan työantajalle neuvotteluhaluttomuudesta.    

– Voit laittaa siihen, että tässä saadaan nyt tätä porvarihallituksen toivomaa paikallista sopimista, Kähkönen lähettää terveisiä.

Medisizen tilanteesta uutisoi ensimmäisenä sanomalehti Karjalainen.