19-vuotias Taisto ja hänen ensimmäinen savottahevonen, Virma-tamma liistereki perässä. Kuva: Oinosten kotialbumi

Talvisavotat tarjosivat työtä rajaseudun pientilallisille vielä 70-luvulle saakka. Taisto Oinonen on yksi viimeisimmistä todellisista hevossavotan tekijöistä.

Taisto Oinonen, 86, oppi raskaan työnteon jo lapsuudessaan. Saman tien hän omaksui hevosmiestaidot. Kymmenvuotiaana hän ajoi hevosella muonaa Lieksan Palkin vartioasemalla lentovartiossa päivystäneille lotille. Milkistä, kermaisesta maidosta, lotat tekivät lettuja ja kestittivät nuorta ajuria.

– Jos oisin ollu kymmenen vuotta vanahempi, mitä lie muutakin olisin suanu, Taisto murjaisee hymyssä suin.

Ukki auttoi, kun 12-vuotiaan voimat eivät riittäneet hevosen rintaremmin kiinnitykseen. Taisto muokkasi keväällä peltoja ohjastamalla ja juoksemalla hankmoa vetäneen hevosen perässä avojaloin lämpimällä multapellolla.

13-vuotiaana Taisto oli jatkosodan aikaan uitossa Kontiolahden Venejoella ja 15-vuotiaana hän aloitti Metsähallituksen talvisavotoilla ajomiehenä. Leivänhankinta tuli todelliseen tarpeeseen Lieksan Kiekkolanvaarassa asuneelle perheelle, sillä Taiston Eino-isä oli kuollut sairauskohtaukseen kotitielle 24-vuotiaana, kun Taisto itse oli vasta kolmikuinen.

LIEKSA / Jukka Timonen

Lue lisää lehdestä 2/2018