nettisivukuva2

Metsä Groupin Ilomantsin alueella toimiva metsäasiantuntija Martti Kokkonen ihasteli oikeaan aikaan peratun taimikon hurjaa kasvua. Myös taimikon tiheys oli ikäänsä nähden käypäinen.

Oikeaan aikaan suoritettu taimikonhoito nopeuttaa kasvua ja lisää metsän tuottoa.

Metsä Groupin metsäasiantuntija Martti Kokkonen katselee ilomantsilaisella metsäkuviolla noin 13 vuoden ikäistä taimikkoa, jossa havupuiden taimet ovat noin metrin korkuisia, ja ne kituvat kolme kertaa pidempien koivujen ja leppien ympäröiminä.

– Mitä kauemmin taimikonhoidossa viivyttelee, niin sitä suuremmaksi poistettava lehtipuuvesakko ehtii kasvaa, ja sitä kalliimmaksi myös hoito tulee, Kokkonen toteaa.

Toisella samanikäisellä kuviolla kaikki on toisin: pisimmät kilpaa kasvaneet kuusen- ja männyntaimet ovat yli kolmen metrin korkuisia. Alueelta löytyvät harvat pajupuskat ovat jääneet selvästi alakynteen.

– Tällainen taimikosta tulee, kun sitä hoidetaan hyvin. Tässä on puustolla ikäisekseen myös oikea tiheyskin, metsäasiantuntija iloitsee.

Metsäalan tutun nyrkkisäännön mukaan jokainen vuosi, jonka taimikonhoito myöhästyy, lisää työn hintaa kymmenellä prosentilla.

– Myöhästynyt taimikonhoito kostautuu myös taimien vaurioitumisena ja kasvutappioina. Kokkonen huomauttaa, että hoitotöiden laiminlyönti voi johtaa arvokkaiden istutustaimien korvautumiseen vähempiarvoisilla lehtipuilla.

– Taimikoihin kerääntyy aina luontaisesti lehtipuita. Taimikonhoidossa poistetaan liiat lehtipuut havutaimien ympäriltä. Osa lehtipuista jätetään kasvamaan metsän monimuotoisuuden ylläpitämiseksi.

Teksti ja kuva: Armas Härkönen

Lue lisää lehdestämme nro 21/2016 Viikko-Pohjois-Karjala