Toiminnanjohtaja Seppo Eskelinen toteaa, että nykypäivän puoluejohdon onnistumisella on suuri merkitys kannatukseen. Järjestökenttä reagoi vahvasti, jos puoluejohdossa ei onnistuta.

Toiminnanjohtaja Seppo Eskelinen toteaa, että nykypäivän puoluejohdon onnistumisella on suuri merkitys kannatukseen. Järjestökenttä reagoi vahvasti, jos puoluejohdossa ei onnistuta.

Oppositiopolitiikan pääpointteja käytiin läpi SDP:n toiminnanjohtajien kesäkokouksessa Vantaalla. Savo-Karjalan piirin toiminnanjohtaja Seppo Eskelinen kertoo, että syksyn ykkösasia on käynnistellä järjestötoimintaa hiljaisen kesän jälkeen.

Tulevan syksyn toiminnan aloittelee 12. syyskuussa järjestettävä piirin työkokous. Kokouksen vetäjänä toimii puheenjohtaja Antti Rinne, jonka alustuksen aiheina on SDP:n oppositiopolitiikan kärjet ja yhteys alueelliseen politiikkaan Savo-Karjalan piirissä.

– Tavoitteena on käydä läpi oppositiopolitiikan kuvioita läpi niin maakunnallisesti kuin valtakunnan tasollakin. Tietysti katse suunnataan myös kohti kunnallisvaaleja. Syksyn toiminnan kannalta ykkösasia on saada järjestöpuoli heräilemään lamaannuksen tilasta.

Eduskuntavaalitappio tuntuu vielä kirvelevän järjestöaktiiveja, mutta nyt on hyvä herätellä porukoita tekemään töitä.

– Suosta ei nousta ilman työn tekoa, Eskelinen toteaa topakasti.

Syyskuun työkokouksen jälkeen Eskelinen toteuttaa järjestökierroksia kansanedustajien Merja Mäkisalo-Ropposen ja Riitta Myllerin kanssa.

­– Tärkeää on, että oppositiopolitiikkaa ja viestiä saadaan terävöitettyä.

Piirikokous marraskuussa

Eskelisen mukaan 20.–21. marraskuuta pidettävästä piirikokouksesta on tulossa mielenkiintoinen.

– Se tulee olemaan ensimmäinen yhdistetyn piirin kokous, jossa sopimukset eivät enää sido valintoja. Silloin valinnat ovat pöydällä ja nyt ollaan aidosti päättämässä salissa uusi piirihallitus.

Eskelinen uskoo, että henkilövalinnoissa tullaan menemään aika samoilla linjoilla kuin aiemminkin, ja valinnat tehdään tasaisesti sekä Savosta että Pohjois-Karjalasta.

Haasteena piirin toiminnalle tulee olemaan pienentynyt budjetti.

– Vaalitappion myötä surullista on se, että rahaa lähti aika paljon. Nyt pitää miettiä, millainen on vuoden 2016 budjetti ja millä resursseilla toimintaa rakennetaan.

Rahakirstun sisältöä pienentää myös se, että uusien vaalipiirien tuki on voimassa vain tämän vuoden loppuun, ja sen jälkeen tuki jää pois. Eskelisen mukaan järjestökentän toimintaan satsaaminen on olennaista mutta haasteellista.

– Aiemmin olimme ykkösiä Pohjois-Karjalassa. Nyt vaalipiirien yhdistymisen kautta ja murskatappion jälkeen olemme entistä enemmän naimisissa puoluekannatuksen kanssa. Puoluejohdon täytyy onnistua ulostuloissaan. Pitää olla omia avauksia ja omia linjauksia, on oltava omat sävelet millä toimia.

Teksti ja kuva: Suvi Lyhykäinen

Lue lisää lehdestä nro 33/2015.