Suvi Palosaaren näyttelyssä välittyy rentous ja elämänilo. Yksityiskohta teoksesta ’Kesän kepeys’.

Suvi Palosaaren näyttelyssä välittyy rentous ja elämänilo. Yksityiskohta teoksesta ’Kesän kepeys’.

Pikkupakkanen ja pureva tuuli saattelivat viime perjantaina näyttelyvieraan Kiihtelysvaaran palvelupisteelle tutustumaan kuvataiteilija Suvi Palosaaren tunteisiin vapaudesta.

Kuvataiteilija, lehtemme graafikko ja toimittaja Palosaaren näyttelyn teema tosiaankin on ’Tunteita vapaudesta’.

– Tärkeintä teoksissa ovat tunnetilat ja mielikuvat, joita olen käsitellyt muun muassa värien ja kontrastien keinoin, valottaa pohjoisen kasvatti työtapaansa, jossa voimakkailla väreillä ja niiden symboliikalla on ollut aina suuri merkitys.

Hän kertoo, että edellisestä omasta näyttelykokonaisuudesta on vierähtänyt jo useampi vuosi. Etusijalla elämässä ovat olleet työ ja perhe.

Mutta kerran kuvataiteilija on aina kuvataitelija. Taitaa olla niin, että jos pääasiallinen työpanos menee muihin hommiin, alkaa kuvataiteilija nakertaa ulospääsyä vaikka väkisin. Ja jollei sille anna myöten, alkavat kärsiä sekä työteho että elämä.

Marraskuun ajan esillä olevat yksitoista teosta on kaikki tehty samalla yhdistelmätekniikalla, jossa monotypiavedosta täydennetään tussipiirroksin.

Monotypia on sananmukaisesti kertapainantatekniikka: kuvio maalataan levylle, josta se painetaan paperille. Tarkkaa voi toki yrittää tehdä, mutta todennäköisesti vedosvaiheessa jotain musteläikkätestin tyyppistä ylimäärää tulokseen ilmestyy.

Tekniikka sopii siis silloin, kun haluaa antaa vapauden yllätyksille. Niitä voi sitten muokata haluamaansa suuntaan täydentämällä, vaikka tussilla piirtäen kuten tässä tapauksessa.

Toimii! Suurin siveltimenvedoin oikeat värit ja kesän kukkainen tunnelma, siitä ohuenohuella mustalla tussiviivalla yksityiskohtien nosto.

– Tauko taiteellisessa työskentelyssä on muuttanut itseilmaisuani aiempaa vapautuneempaan ja maalauksellisempaan suuntaan, taiteilija pohtii.

Katsojalle näyttelyn viesti on selkeä: antaa elämän viedä. Ei se silti tarkoita antautumista minkä tahansa virran holtittomasti vietäväksi.

Suunnittele suuret linjat, valitse värit, valitse työtavat. Jollei kaikki mene kuten suunnittelit, käännä tapahtuneesta esiin se valoisin puoli ja korosta onnistuneita yksityiskohtia.

Tämä on sitä sivistystä, jonka vuoksi taiteita koulussa opetetaan.  Ei siksi, että meistä kaikista tulisi taiteilijoita, vaan että taiteiden kautta oppisimme tapoja ilmaista itseämme.

Moni kuvataiteilijaksi kouluttautunut päätyy tienaamaan elantonsa ja käyttämään luovuuttaan jossain muussa ammatissa. Kuvataiteen tekemisen kynnys voi nousta vuosi vuodelta suuremmaksi, ammatillinen ylpeys kadota harjaannuksen puutteessa.

Siksi nostan hattua, että Suvi on laittanut työnsä esille. Minulle ne kertovat siitä, että kuvataiteilija on saanut muun elämänsä järjestykseen, ja löytää itsessään uuden kertojan.

Tunteita vapaudesta -näyttelyn teoksissa näkyy tekninen harjoittelu, mutta näiden tarinoiden kertoja tietää, että vapaus on kokonainen prosessi, ei pelkkä lopputulos.

Riitta Mikkonen