Viikko Pohjois-Karjalan kesäinen juhlamatka Pietarin kaupunkiin osoitti jälleen todeksi vanhan hokeman: Pohjolan Venetsiassa on suuri ja mahtipontinen edelleen muodissaan. 

Venäjän tuhatvuotinen valtakunta on historiassaan luottanut paljolti suuruuden estetiikkaan, tarkasteltiinpa sitten valtakunnan maantieteellistä kokoa, urheiluseurojen rahankäyttöä tai rakennusten ja kirkkojen arkkitehtuuria.

Suurta, koristeellista ja pompöösiä riittää jokaiseen ilmansuuntaan myös Venäjän toiseksi suurimmassa ja koko Euroopan neljänneksi suurimmassa kaupungissa Pietarissa, johon Viikko Pohjois-Karjalan ja Matkakarjalan lukijamatka tällä kertaa suuntautui.

Viipurista päin Pietaria lähestyttäessä ensin tulee vastaan moottoritietä parhaimmillaan neljää kaistaa yhteen suuntaan, massiivisia vielä rakenteilla olevia liittymiä ja siltoja sekä lopulta Nevajoen suiston ylle pian valmistuva uusi maksullinen Pietarin ohitustie, jonka on tarkoitus kuljettaa turisteja liukkaasti lentokentältä jalkapallon vuoden 2018 MM-kisoihin.

Yksi rakenteilla oleva hanke kuuluu olevan kaupungin laitamalle Suomenlahden rannalle nouseva öljy-yhtiö Gazpromin lähes 470 metriä korkea pilvenpiirtäjä, jonka rakennusluvista käytiin monivuotinen poliittinen vääntö. Jättitornista tulee valmistuessaan Euroopan korkein rakennus.

Historiallinen keskusta

Pietari Suuren 1700-luvun alussa perustaman Pietarin kaupungin historiallinen keskusta on sentään matalampaa laatua, mutta yhtä kaikki mittakaavaltaan edelleen massiivinen. Siltoja suistoalueelle aikanaan rakennetussa kaupungissa on satoja, samoin kirkkoja ja museoita. Yleisnäkymä kanavineen tuo mieleen paikoin Amsterdamin tai Venetsian. Palatsit ja kirkot ovat jykevää tekoa, pylväikköjä eivät tuulet heiluttele.

Lukijamatkan matkaoppaat Irina ja Tatjana esittelevät ruuhkaisilla väylillä rakennuksia, joiden koristeissa ja yksityiskohdissa ei ole säästelty. Nähtävyyksistä huomattavimpia ovat maailman neljänneksi korkein kupolirakennus Iisakin kirkko sekä maailman suurin taide- ja kulttuurihistoriallinen museo Eremitaaši.

Myös Venäjän keisarien entinen Talvipalatsi sekä kaupungin ulkopuolella sijaitseva Pietarhovin palatsi- ja puistokokonaisuus symmetriseine pensasistutuksineen ja kullattuine suihkulähteineen ovat kohteita joihin jokaisen tulee tutustua. Niissäkin vierailemme.

Jos Pietarin rakennushistoriallinen merkitys on huomattava, niin samaa voi sanoa myös sen merkityksestä maailman kulttuurihistorialle ylipäätään. Suuruudet nimeltä Puškin, Gogol, Dostojevski, Tšaikovski, Prokofjev ja Repin ovat aikanaan asuneet tai opiskelleet Pietarissa.

Monessa kohtaa sivutaan myös Mannerheimin vuosia Chevalier-kaartissa Pietarissa.

Teksti ja kuvat: Arto Miettinen

Lue lisää lehdestä nro 25/2016.