Pääministeri Sanna Marin vieraili Joensuussa ja Kuopiossa sunnuntaina.

SDP:n puheenjohtaja Sanna Marin on ollut tuttu näky Savo-Karjalassa aiemminkin, mutta viime sunnuntaina hänet saatiin vierailulle vaalipiiriin ensi kertaa pääministerin roolissaan.

Marinin vierailut Joensuuhun ja Kuopioon olivat osa pääministerin kuntavaalikiertuetta, joka lähetettiin yleisölle pandemiatilanteesta johtuen verkossa. Lisäksi pääministeri tapasi maakuntaliiton ja kaupungin johtoa, joilta saatu palaute oli Marinin mukaan kiittävää. 

– Kiitosta tuli yli 70 miljoonan euron investointituesta Joensuun ratapihaan lisätalousarviossa kesällä 2019, kuten myös muutoin raideliikenteen kehittämisestä ja itäratalinjauksesta, siitä työstä mitä tehdään koko Savo-Karjalan ratojen osalta, Marin kuvasi käytyjä keskusteluja Joensuussa. 

Marinin mukaan nämä hankkeet etenevätkin nyt suunnitellussa aikataulussa huolimatta siitä, että hallituksen puoliväliriihessä sovittiin liikenne- ja viestintäministeriön hallinnonalaan kohdistuvista 110 miljoonan euron säästöistä. 

– Tavoitteena on, että kaikki päätetyt hankkeet viedään maalin, Marin vakuutti vierailullaan. 

Vierailulla keskusteltiin myös sote-uudistuksesta, joka on nyt saanut vihreää valoa perustuslakivaliokunnalta. Hankkeen etenemisestä on oltu myös täällä maakunnassa iloisia. 

– Täällä on jo tehty esimerkillistä työtä Siun soten osalta eli integroitu perustason ja erikoistason sosiaali- ja terveyspalvelut yhteen ja saatu siitä hyviä tuloksia, Marin kuvasi. 

Sopiminen kunniaan

Kesäkuun kuntavaalit lähestyvät hyvää vauhtia. Varsin yleisesti tämän arvioitiin näkyneen jo vaikeaksi venyneessä hallituksen puoliväliriihessä huhti-toukokuussa. Nyt nuo hallituksen sisäiset ristiriidat on ratkaistu, vakuuttaa Marin. 

– Olen tietenkin iloinen, että hallituspuolueilta löytyi kompromissihalua, tulimme toisiamme vastaan ja kykenimme löytämään yhteiset ratkaisut valtiotalouden kehyksiin, työllisyyteen ja muihin tärkeisiin asioihin. Näin meillä on mahdollisuus viedä eteenpäin asioita, joita hallitusohjelmaan on kirjattu, Marin kuvasi hallituksen työskentelyä. 

Marin myöntää, että Suomi on edelleen globaalin pandemia keskellä, joten maa ei kaipaa hallituskriisejä. Yhteistyötä hän peräänkuuluttaa kaikilta yhteiskunnan foorumeilta, joista on aika ajoin kantautunut eripuraistakin viestiä. Esimerkiksi voi nostaa työmarkkinakysymykset. 

– On tärkeää, että yhteistyöhön kyetään laajasti yhtä lailla työmarkkinapöydissä kuin muuallakin. Suomen vahvuus on aina ollut, että asioista pystytään sopimaan. Tätä yhteistyön ja sopimisen kulttuuria tulee pitää jatkossakin yllä, Marin vetosi. 

Vihreä siirtymä

Marin näkee, että EU:n elvytystukipaketista sopuun pääseminen oli yksi erittäin tärkeä askel yhteistyön polulla. Hän näkee, että ratkaisu hyödyttää Suomea ja yhtä hyvin myös Pohjois-Karjalaa, kun Eurooppa ottaa askelia kohti vihreää siirtymää ja digitalisaatiota. 

– Suomessa osataan tuottaa maailman huippuluokan tuotteita ja teknologioita ilmastonmuutoksen torjuntaan, joten meille on myös talouden ja työllisyyden kysymys, että yritykset voivat viedä tuotteitaan maailmanmarkkinoille, Marin havainnollistaa. 

Ilmastotoimet on Marinin mukaan tehtävä sosiaalisesti ja alueellisesti oikeudenmukaisella tavalla. Sama koskee pandemianhoitoa sekä jälkihoitoa. Tarvitaan panostuksia niin hyvinvointipalveluihin, koulutukseen kuin elinvoimaan, joita kaikkia SDP onkin korostanut kuntavaaliohjelmassaan.  

– Myös kriisin jälkeen tarvitaan vahvaa hyvinvointivaltiota, koska hoitojonoja on syntynyt niin fyysisen kuin mielenterveyden puolelle, Marin muistuttaa.

JOENSUU / Arto Miettinen