Juha Alanen viihtyy Rääkkylän rannoilla myöntäen, että asuminen siellä edellyttää oman auton käyttöä ja kohtuullista kuntoa.

Juha Alanen viihtyy Rääkkylän rannoilla myöntäen, että asuminen siellä edellyttää oman auton käyttöä ja kohtuullista kuntoa.

Ensi vuonna tulee 50 vuotta siitä, kun helsinkiläinen Juha Alanen osti mökkitontin Rääkkylän Pötsönlahdesta. Kartassa löytyy niemennokka nimeltä Alaska.

Silloin oli lähin kauppa kuuden kilometrin päässä, ja puhelinlinjakin mökille vedettiin vasta 70-luvulla. Nyt kauppaan on matkaa 12 kilometriä, mutta valokuitukaapeli tuo maailman tupaan asti. Toki kännykkäkin toimii, silloin kun toimii, vaikka pätkien.

Alanen laajensi mökin ympärivuotiseen käyttöön sopivaksi ja muutti kirjansa Helsingistä Rääkkylään vuonna 1996; ’kotiin vaimon luo’, kuten hän itse asian ilmaisee. Viisi vuotta myöhemmin, vuosien 2001-2 vaihteessa vaimo Lilja sai Ylen Teksti-TV:n työstä eläkkeelle jääneen miehensä kokonaan Alaskaan.

Pariskunta sanoo nyt elävänsä parhaita vuosiaan Oriveden rannalla. Molemmat ovat täyttäneet 75 vuotta, joten postikin tuodaan perille asti. Toisaalta kunto on vielä hyvä, tai ainakin kohtalainen, joten liikkuminen ja asioilla käyminen omalla autolla sujuu.

– Mutta sitten kun lääkäri kieltää autolla ajamisen, muuttokuorma vie suoraan Joensuuhun, sanoo Juha Alanen. Kirkonkylän palvelut eivät kiinnosta, vaan kaupunkilainen halajaa kaupunkiin, jollei enää rannalla voi tai jaksa asua.

Teksti ja kuva: Riitta Mikkonen

Lue lisää lehdestä nro 24/2015.