Reijo Paananen ei säästellyt sanojaan hallituksen toimintaa kuvatessaan. Monen muunkin puheenvuoroissa toistui sanaparsi ”Nyt riittää!”

Reijo Paananen ei säästellyt sanojaan hallituksen toimintaa kuvatessaan. Monen muunkin puheenvuoroissa toistui sanaparsi ”Nyt riittää!”

Savo-Karjalan Sosialidemokraatit kokoontuivat viikonvaihteessa kevätpiirikokoukseen Kiteen Pajarinhoviin. 

Uuden perinteen mukaisesti piirikokous järjestettiin jälleen kaksipäiväisenä: perjantaina oli ohjelmassa ”Missä mennään sote ja maakuntahallinto” –seminaari, lauantaina puolestaan normaalin työjärjestyksen mukainen piirikokous, jossa asialistalla olivat poliittinen tilannekatsaus, vuoden 2015 toiminnanarviointi sekä valmistautuminen kuntavaaleihin ja puoluekokoukseen.

Tällä kertaa voi todella sanoa, että paikalla oli runsaasti väkeä, sillä piirikokousedustajia oli läsnä Savo-Karjalan piirin ennätysmäärä 105 henkeä. Savo-Karjalan piirikokousedustajien sekä omien kansanedustajien Merja Mäkisalo-Ropposen ja Riitta Myllerin ohessa mukana ja äänessä oli myös SDP:n puoluesihteeri Reijo Paananen.

Sote ja maakuntahallinto

Sote- ja maakuntahallintouudistusseminaarin avannut Paananen vertasi käynnissä olevia uudistuksia osuvasti kubisti Pablo Picasson Guernica-maalaukseen, jossa on vähän sitä sun tätä ja kaikki vinksallaan.

– Sillä erotuksella että Guernica on taidetta ja hallintouudistus ei; pyydän anteeksi Pablo, Paananen sanaili seminaarin aluksi.

Paanasen sarkasmissa oli osuvuutta siinä mielessä, että edelleen sote-uudistuksen kokonaiskuva jää ainakin maallikolle ällistyttävän utuiseksi, varsinkin kun valtakunnan tilanne on vielä varsin auki ja päälle painaa myös maakuntahallinnon uudistus.

Paananen toivoo, että sote-uudistuksessa päästäisiin maaliin vaikka vähän huonommallakin ratkaisulla, maakuntahallinnon suhteen hän on nykytietojen valossa skeptisempi.

– Siinä on hyvin vähän todellista itsehallintoa, päätöksenteko vain siirtyy kunnista kauemmaksi ja rahoitus tulee valtion budjetista. Voidaan hyvin puhua näennäisdemokratiasta ja nukkevaltuustoista, Paananen kuvaa.

Teksti ja kuvat: Arto Miettinen

Lue lisää lehdestä nro 17/2016.