SDP:n ehdokasasettelu Savo-Karjalan vaalipiirin kunnissa vuosina 2012 ja 2017. Lähde: SDP

Kuntavaalien ehdokasasettelu päättyi viime viikolla. Savo-Karjalassa vaaleihin lähdetään vaihtelevin tunnelmin ja listoin: kasvukeskuksissa ehdokaslistat saatiin täyteen, mutta varsinkin maakunnissa jäätiin edellisvaaleista ja tavoitteista. 

Ehdokashankinnan suhteen kyseenalaisen kärkipaikan eli suurimman pudotuksen hankki nimiinsä vahvana demarikaupunkina tunnettu Lieksa, jolla ehdokasmäärä putosi kymmenellä (37 –> 27) ehdokkaalla vuoden 2012 vaaleista. Ehdokashankinnasta vastaava Eero Kärkkäinen arvioi, että heikon tuloksen takana on yleinen poliittinen passiivisuus Lieksassa.

– Siihen en jaksa uskoa, että tämä sote-uudistuksen vaikutus valtuutettujen rooliin olisi vaikuttanut näin paljon. Kyllä tässä on pikemminkin kyse siitä, että yleinen kiinnostus politiikkaa kohtaan on ihmisillä laimentunut, arvioi Kärkkäinen.

Lieksassa laskeva käyrä on ollut trendi jo pidemmän aikaa, sillä jo vuoden 2012 vaaleissa oli pudotusta sitä edellisiin vaalein peräti 11 ehdokkaalla (48 –> 37).

– Kotisohva ja perussuomalaiset veivät meistä voiton viime vaaleissa, Kärkkäinen tuumaa vaikkakin Lieksan demarikannatus oli edelleen viime vaaleissa kunnioitusta herättävä 31,7 prosenttia.

Sonkajärvi valopilkkuna

Jos Savo-Karjalan piirin pohjanoteeraus löytyi Lieksasta, niin paras parannus puolestaan saatiin aivan vaalipiirin pohjoisrajoilta Sonkajärveltä, jossa ehdokasmäärä liki kaksinkertaistui viime vaaleista (7 –> 12).

Ehdokashankinnasta vastaava Vesa Hynynen arvioi, että hyvän tuloksen takana oli määrätietoinen toimintasuunnitelma, kuinka saada ehdokaslista kattavammaksi.

– Niin sanottuja vaalikokouksia pidimme säännöllisesti, aloitimme yli vuotta aikaisemmin, kartoitimme jokaisen lähipiiristä ihmisiä, ketä kysymme, katsoimme myös Sonkajärveä alueellisesti, missä meillä on ollut heikko edustus, katsoimme järjestöt, yhdistykset, työpaikat joihin meillä on ns. ”kosketuspintaa”, Hynynen arvioi.

– Lisäksi harjoitimme sellaista kunnallispolitiikkaa, joka välittää ja haluaa parantaa kuntalaisten päivittäistä elämää, aina kokous kokoukselta lisäsimme myös uusia nimiä, ketä kysymme. Se tuotti lopulta näin hyvän ehdokasasettelun, Hynynen lisää.

Teksti: Arto Miettinen Grafiikka: Suvi Palosaari

Lue lisää lehden nrosta 10/2017.