Katja Saraketo.

Katja Saraketo.

Antti Rinteen Savon turneen aikana ehdittiin puhua moneen kertaan kuntapolitiikkaa. 

Paikalla ja äänessä olivat niin Varkauden sosialidemokraattien puheenjohtaja Timo Suhonen, alueen uudet nuoret ehdokkaat kuin kokeneinta osastoa edustanut ääniharava Kari Rajamäki, joka paljasti hänkin lähtevänsä myös tuleviin kuntavaaleihin ehdolle.

Suhosen mukaan Varkaudessa ehdokashankinta on kaiken kaikkiaan hyvällä mallilla.

– Erityisen innostunut olen uudesta aluekampanjamallista, jossa jalkaudumme asutusalueille ja pihoihin teltan kanssa. Yritämme aktivoida uurnille niitä, jotka eivät yleensä tule tuonne toriteltoille mukaan, Suhonen määritti.

Myös Rinteen mukaan vaalien ja demokratian kannalta tärkeää olisikin saada nyt ihmiset uurnille. Liikkuvien määrä tuntuu olevan kannatusmittauksissa valtavan suuri, ja riskinä on, että viime vaaleissa perussuomalaisia äänestänyt väki ei äänestä ketään.

– Hyväosaiset äänestävät aina, mikä vääristää poliittista rakennetta. Yhden ennusteen mukaan 2030-luvulla parlamenttivaaleissa äänestäisi enää alle 50 prosenttia suomalaisista, jollei nuoria saada aktivoitua paremmin mukaan. Tullaan hyvin äkkiä demokratian irvikuvaan, Rinne sanoi.

Sini Vainio.

Sini Vainio.

Uusia kasvoja

Varkauden ja Leppävirran toritilaisuuksissa oli esillä muutamia kuntavaalien kannalta mielenkiintoisia uusia nimiä, jotka kannattaa painaa mieleen.

Yksi sellainen tapaus on ehdottomasti Varkauden kirkkovaltuuston varapuheenjohtaja Katja Saraketo. Vuoden Varkautelaiseksikin valittu nainen tekee päihdetyötä, ja on myös vapaaehtoissektorilla monessa mukana, muun muassa erityislasten vanhempien vertaistuessa sekä Munuais- ja maksaliitossa.

– Olin jo muuttamassa täältä pois, mutta lapsen syntyminen sairaana heilautti arvomaailmaa ja herätti halun ryhtyä tekemään tästä Varkaudesta paikkaa, jossa on hyvä elää. SDP oli puolueista lähimpänä omaa arvomaailmaa, joten päätin lähteä sitoutumattomana ehdolle sen listoille, Saraketo kuvaa.

Toinen uusi kasvo ehdolla Varkauden kuntapolitiikkaan on Sini Vainio, joka parhaillaan tekee työtä Metalliliiton aluetoimistolla Varkaudessa nuorten järjestäytymisen aktivoimiseksi. Varkauden demareiden johtokuntaan kuuluva Vainio pitäisi luontevana nyt myös siirtymistä kuntapolitiikkaan.

Erityisesti Vainio haluaa puhua lapsiperheiden asioiden, nuorten työllistymisen sekä syrjäytymisen ehkäisyn puolesta.

– Aivan samalla tavalla ay-toimintakin on yhteiskunnallista vaikuttamista. Nuoret saadaan kyllä mukaan, kun heille annetaan aidosti vastuuta ja tilaa, Vainio vakuuttaa.

Antti Laitinen.

Antti Laitinen.

Myös Leppävirran kuntavaalilistoille ollaan saamassa uutta verta, kun ehdolle lähtee Oplatek Oy:n pääluottamusmies Antti Laitinen. Hän haluaa nostaa esille lapsiperheet sekä vanhustyön.

– Metallin liittovaaleissa menestyminen kannusti mukaan tähänkin, Laitinen paljastaa.

Teksti ja kuvat: Arto Miettinen