Kuntavaaleja jännitettiin muun muassa Joensuun työväentalolla.

Savo-Karjalan demareiden osalta viime sunnuntaina huipentuneet kuntavaalit olivat varovaisen positiiviset. 

SDP:n kannatus nousi alueella viime kuntavaaleista, ja vaalipiiri olikin 22 prosentin demarikannatuksellaan valtakunnan kolmonen heti Satakunnan ja Kaakkois-Suomen jälkeen. Toki 54,8 prosentin äänestysaktiivisuudessa oli tälläkin kertaa toivomisen varaa.

Savo-Karjalan vaalipiirin ja koko valtakunnan ykkönen demarikannatuksessa oli ehkäpä odotetustikin Varkaus huikealla 44,5 prosentin kannatuksellaan ja neljällä lisäpaikallaan. Myös Iisalmi (+3) sekä Leppävirta (+2) lisäsivät Savossa tuntuvasti valtuustopaikkojaan.

Pohjois-Karjalassa puolestaan Kontiolahti (31,8 %, +3) ja Outokumpu (+2) tekivät vahvinta nousua, ja erikseen on syytä mainita perinteisesti vahva Lieksa (34,7 %) sekä hyvään nousuun yltäneet maalaispitäjät Polvijärvi (30,9 %) ja Liperi (25,0 %).

Vaalipiirin suurimmat miinukset merkittiin Joensuuhun (-2), Ilomantsiin (-2) ja Kaaville (-2) sekä myös muun muassa vaalipiirin suurimpaan keskukseen eli Kuopioon (-1), Siilinjärvelle (-1) ja yleensä vahvaa tulosta tekevälle Tohmajärvelle (-1).

Teksti ja kuva: Arto Miettinen

Lue lisää lehdestä numero 15/2017.

Lue Savo-Karjalan demareiden kuntavaalitulokset täältä