Roy Goldblatt ja Arja Valkonen-Goldblatt lämmitysjärjestelmän ”ytimessä”. Putket nousevat porakaivoista pitämään yllä lämminvesivaraajan lämpötilaa. Talo lämpenee vesikiertopattereilla.

Heinävaaralaiset Roy Goldblatt ja Arja Valkonen-Goldblatt asennuttivat maalämmön talouteensa vuonna 2012. Maalämpöjärjestelmä tarjoaa heidän mielestään taloon tasaisen, hyvän ja huolettoman lämmön.

Heinävaaran vanhassa koulussa, yli 400 neliön talossa, josta lämmitettyä on kokonaan tai osittain noin 300 neliötä, asustavat Roy Goldblatt ja Arja Valkonen-Goldblatt päättivät vaihtaa talonsa varaavan sähkölämmityksen maalämpöön. Goldblatt kertoo, että ennen maalämpöä talon lämmitykseen piti ostaa vuosittain 10–12 kuutiota koivupuuta, ja lisäksi joka toinen päivä hehkuivat patterit pelkän sähkön voimalla.

– Nyt ei mene puuta enää juuri lainkaan, ja lämmityskustannukset ovat pienentyneet alle puoleen, Roy Goldblatt iloitsee.

Hän toteaa, että laskennallisesti maalämpö maksaa itsensä takaisin 8–10 vuoden aikana. Siihen Arja Valkonen-Goldblatt lisää, että välillä tuntuu, että heidän tapauksessaan se on maksanut itsensä jo nyt takaisin.

– Kun muutimme taloon 16 vuotta sitten, mietimme jo silloin maalämmön hankkimista, Valkonen-Goldblatt muistelee.

Teksti ja kuva: Suvi Palosaari

Lue lisää lehdestä nro 4/2017.