Ihmisen teatteri -ryhmän jäsenet tutustuivat toisiinsa Pohjois-Karjalan ammattiopistossa Niittylahdessa. Nyt kuopiolainen Helmi Linnosmaa, 20, (vas.),  karijokelainen Toni Riihiluoma, 31, helsinkiläinen Justiina Saari, 21, joensuulainen Jasu Parviainen, 23 ja kotkalainen Tiia Lyijynen, 21, työskentelevät yhdessä ja asuvat kimppakämpässä Joensuussa.

Ihmisen teatteri -ryhmän jäsenet tutustuivat toisiinsa Pohjois-Karjalan ammattiopistossa Niittylahdessa. Nyt kuopiolainen Helmi Linnosmaa, 20, (vas.), karijokelainen Toni Riihiluoma, 31, helsinkiläinen Justiina Saari, 21, joensuulainen Jasu Parviainen, 23 ja kotkalainen Tiia Lyijynen, 21, työskentelevät yhdessä ja asuvat kimppakämpässä Joensuussa.

Iloa, hymyä ja intohimoa näyttelemiseen. Sitä on uusi näyttelijäryhmä Ihmisen teatteri, joka esittää Joensuussa Hasanniemen kesäteatterissa Yksi lensi yli käenpesä -näytelmän, jossa tasapainoillaan tragedian ja komedian rajamailla.

Tänään ensi-illassa Hasanniemen kesäteatterissa nähdään Ihmisen Teatteri -ryhmän esittämä Yksi lensi yli käenpesän -näytelmä. Ken Keseyn alkuperäisteoksen sovittanut ja suomentanut Dale Wasserman sekä Sami Parkkinen. Ikäsuositus näytelmälle on 12 vuotta.

Näytelmä sijoittuu mielisairaalaan, jossa hoitaja Ratched pitää kovaa kuria ja järjestystä. Järjestys kuitenkin alkaa horjua kun sairaalaan tuleva uusi potilas McMurphy pistää kaiken ranttaliksi. Ryhmää kiinnostikin näytelmän teemoina yhteiskunnan normit ja vallan väärinkäyttö.

– Yksi kiinnostava elementti on myös hahmojen käyttö ja miten niillä pelataan. Näytelmässä on 17 roolihahmoa: yksi näyttelee yhden roolin ja muilla kaikilla on neljä roolia, McMurphya esittävä Jasu Parviainen kertoo.

Ryhmä kuvailee roolityöskentelyä fyysiseksi, ja roolivaihdoksetkin tapahtuvat isoilta osin äänen ja fysiikan muokkauksella. He korostavat, että hahmojen vaihdot on kuitenkin pyritty pitämään yksinkertaisena, jotta yleisö ei putoa kärryiltä.

Ihmisen teatteri syntyy

Ihmisen teatteri -ryhmän jäsenet ovat Helmi Linnosmaa, Toni Riihiluoma, Justiina Saari, Jasu Parviainen ja Tiia Lyijynen. Viisikko opiskeli Pohjois-Karjalan ammattiopistossa Niittylahdessa näyttelijäntyön koulutusohjelmassa. Opettajina toimivat Janne Hyytiäinen ja Markku Pölönen.

Ryhmä kertoo hitsautuneensa yhteen hyvin jo opiskeluaikana, jolloin koko vuosikurssin isossa ryhmässä valitsi hyvä henki.

– Ihmisen teatteri syntyi kuitenkin vähän sattuman kautta. Halusin jo jonkin aikaa toteuttaa Yksi lensi yli käenpesä -näytelmän, ja samanaikaisesti Tonia pyydettiin muualle näyttelemään. Halusin kuitenkin työskennellä hänen kanssaan, joten kokosimme ryhmän kasaan, kertoo näytelmän ohjaaja Justiina Saari.

– Kun tuli mahdollisuus lähteä tekemään omaa näytelmää, niin ilman muuta valitsin mieluummin sen, Toni Riihiluoma pohtii.

Työskentelyä kommuunissa

Justiina Saari kehuu ryhmän panostusta ja intensiivisyyttä työhön.

– Harvoin nähdään tällaista työmoraalia.

Riihiluoma kertoo, että ryhmä harjoittelee kaksi kertaa päivässä. Oman etunsa tuo myös yhteinen soluasunto, missä ryhmä asuu.

– Kimppakämppä on tehnyt produktiolle pelkästään hyvää, näyttelijäryhmä vakuuttaa.

– Aiomme vielä jatkaa tällä asumismuodolla vielä kesän jälkeenkin.

Helmi Linnosmaa toteaa, että toki jokainen tarvitsee välillä omaakin aikaa. Saari lisää, että kun on oman ajan tarve, on helppo sulkeutua omaan huoneeseen.

– Ja sitten kun avaa oven, onkin taas täysi meno päällä, hän nauraa iloisesti.

Ryhmä on pitänyt kotona myös tuotannollisia palavereita. Sama asuinkämppä on etu, kun ei tarvitse odotella ja soitella perään, milloin kukakin pääsee johonkin ennalta sovittuun tapaamispaikkaan.

Ryhmä henkii hyvää läsnäoloa ja positiivista asennetta.

– Parasta tässä on, että hymy ei hyydy melkein koskaan, mutta samalla porukassa on kunnianhimoa ja työteliäisyyttä, näyttelijät hehkuttavat.

Teksti ja kuva: Suvi Lyhykäinen

Lue lisää lehden numerosta 29/2016.