Kevyellä kenttäkanuunalla posautettiin viisi jykevää kunnialaukausta itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi.

Möhkön Ruukkipäivää vietettiin heinäkuun 9. päivänä isänmaallisissa merkeissä. Sillan päädyssä seisoivat maantieteellisestä sijainnista muistuttavat Suomen ja Venäjän rajapaalut. Sillan kaiteissa sekä kylää halkovan tien varressa lepatti puolestaan sata pientä siniristilippua.

– Kyllä on hieno idea. Nämähän voisivat olla koko kesän esillä, ihasteltiin porukalla.

Puolen päivän hetken lähestyessä Ilomantsin Mieslaulajat kajauttivat Savottakahvila Möh-
kön Mantan kokkorannassa ilmoille Finlandia-hymnin. Reservin kapteeni Pekka T. Hyttinen, kersantti Veijo Wälkky ja tykkimiehet Olavi Suokas ja Jorma Kärkkäinen esittivät näytöksen, jossa 75 millimetrin kevyt kenttäkanuuna vuodelta 1902 jyrähti tiukkojen komentojen tahdittamana viisi kertaa peräkkäin.

– Ihan siltakin tärähteli, sillalla kuvia ottanut Pekka Korhonen totesi.

Ruukkipäivän teemana oli tällä kertaa ”Möhkö 100 – siinä rajalla”. Teemaan johdattelemassa olivat iltapäivän kierroksella sotakamreeri Rauno Suhonen, ja kylän ”oma” kirjailija Jorma Ikonen.

Vuoden Möhkön julisti jälleen kerran Hannu Suomikallio, Möhkön puolestapuhuja maailmalla. Hän totesi kyläläisten ja tuomariston suosituksen osuneen oikeaan, sillä Suomi 100-statuksen alla ei voisi parempaa ehdokasta olla, kuin Jalkaväkirykmentti 9 joukoissa taistellut ja haavoittunut sotaveteraani Eino Kastinen. Hän on toiminut myös kylätoimikunnan puheenjohtajana.

– Kiitokset, tämäpä oli yllätys, loppuvuodesta 94 vuoden iän saavuttava Kastinen kiitteli.

Teksti ja kuva: Armas Härkönen