Toiminnanjohtaja Niina Httusen suhde Ilosaarirockiin alkoi neljännesvuosisata sitten. Kokemusta on eri tehtävistä, mutta erityisesti catering on ollut pitkään vastuualueena.

Toiminnanjohtaja Niina Httusen suhde Ilosaarirockiin alkoi neljännesvuosisata sitten. Kokemusta on eri tehtävistä, mutta erityisesti catering on ollut pitkään vastuualueena.

Jotkut käyvät Ilosaarirockissa joka vuosi, tai kerran vuodessa. Monet ovat siellä koko vuoden, sillä uuden tapahtuman suunnittelu on jo pitkällä meneillään siinä vaiheessa, kun Laululava vielä jytisee entistä.

Joensuun Popmuusikoiden tuore toiminnanjohtaja Niina Hattunen on kuullut äidiltään Leena Hattuselta olleensa ensimmäisen kerran mukana rokissa kymmenvuotiaana, vuonna 1991.

Virallisesti oma ekakerta on kolme vuotta myöhemmin, siitä on todisteena talkoopassikin. Suhde alkoi siivoamalla, mutta aika pian Hattunen ajautui ruokahuollon puolelle.

– Catering-vastaavana toimin vielä tänäkin vuonna, kuvailee päällikkö tapaansa johtaa joukkojaan: ei edestä eikä takaa, vaan seasta ja viereltä. Vaikka tehtävänkuva on aiempia vuosia kapeampi, johtaja haluaa edelleen olla mukana myös käytännön pyörityksessä.

Ruokahuolto on massiivinen osa massiivista tapahtumaa, vastaaviakin niissä toiminnoissa tarvitaan viisitoista. Yhteensä vastaavia koko tapahtumassa on sata, he pitävät ohjissaan kaksituhatpäisen joukon vapaaehtoisia.

Vapaaehtoiset puolestaan huolehtivat, että parin-kolmenkymmenen tuhannen hengen tapahtuma sujuu kaikin puolin. Työntekijöiden hyvinvointi on ratkaiseva osa tapahtuman onnistumista.

Hattunen kertoo äitinsä olleen perustamassa vapaaehtoisten taukotupaa ja kahvipalveluja. Kun äiti muutti pois paikkakunnalta ja käy rockissa vain vieraana, näistä palveluista vastasi pitkään pikkusisko Noora, joka puolestaan pääsi rockihommiin mukaan kahdeksanvuotiaana.

– Edelleen käytetään Nooran kehittelemiä leipäreseptejä, Niina Hattunen paljastaa. Toimintoja kehittäessä mistään hyvin toimivasta ei kannata pelkän uudistushalun vuoksi luopua.

Töitä isolle joukolle

Ilosaarirockin omana toimintana pyöritetään sekä vapaaehtois- että bändicatering, jotka molemmat ovat sikäli helpoimmin hallittavia, että käyttötarve on ennakoitavissa. Bändeiltä tulee listat hyvissä ajoin, samoin työvuorossa olevien päivittäinen lukumäärä on tiedossa ja erityistarpeet kartoitettu.

Jos lie rockikansa uskollista tapahtumalle, niin sitä ovat myös sen eteen työtä tekevät. Vapaaehtoisista merkittävä osa haluaa tulla mukaan vuodesta toiseen, myös vastaavien vaihtuvuus on pieni.

Toimistossa ympäri vuoden työskentelee tätä nykyä kymmenen henkilöä, osa heistä hanketöissä määräaikaisella suhteella. Tehtävät ovat muotoutuneet osaamisten mukaan, eikä toiminnanjohtajan tarvitse olla kaikessa etunenässä.

– Minun tehtäväni on mahdollistaa työn tekemiseen keskittyminen, korostaa Niina Hattunen. Hän tietää, että kaikki osaavat hommansa, sitä paremmin mitä enemmän heihin luotetaan.

Poppareiden toimisto on tällä hetkellä Suvantokadun puutalokorttelissa, mutta tilat ovat tälle porukalle ahtaat. Sopu sijaa antaa, ja ainakin tieto kulkee huoneesta toiseen.

Ilosaarirock on vain yksi, joskin maineikkain osa yhdistyksen toimintaa. Sen lisäksi tuotetaan pienempiä tapahtumia kuten Rokumentti ja Vekararock, ylläpidetään ravintola Kerubia ja Karjalantaloa, hallinnoidaan musiikkialan hankkeita ja myös myönnetään apurahoja ja muuten edistetään alan toimeliaisuutta maakunnassa.

Teksti ja kuvat: Riitta Mikkonen

Lue lisää lehdestä nro 7/2015.