Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto oli odotettu vieras Teollisuudemareiden Kaakkois-Suomen ja Savo-Karjalan kokoontumisessa Nilsiän Tahkolla.

Teollisuusliiton sosialidemokraattinen ryhmä eli Teollisuusdemarit kokoontuivat Kaakkois-Suomen ja Savo-Karjalan aktiivien voimin Nilsiän Tahkolle viime viikonvaihteessa. 

Pitkäksi venyneen koronahiljaiselon jälkeen koolla olikin viitisenkymmentä osallistujaa laajalta itäiseltä toiminta-alueelta aina Kiuruvedeltä Kotkaan. 

Ohjelmassa oli muun muassa valmistautuminen ensi vuoden alueorganisaation muutoksiin, vuoden 2023 liittokokousvaaleihin sekä alkuvuoden 2022 aluevaaleihin. 

Myös liiton puheenjohtaja Riku Aalto saatiin paikalle lauantaina suoraan Murikka-opistolta Tampereelta. Aalto totesi live-tilaisuuksien olleen hänelle itselleenkin viimeiseen puoleentoista vuoteen harvinaisia. Aallon mukaan ihmiset kaipaavat jo yhdessäoloa. 

– Keskustelua syntyy varsinkin näistä tes-neuvotteluihin liittyvistä asioista, tällä alueella myös esimerkiksi polttoaineen hinnasta, minkä ymmärrän kyllä hyvin, koska joukkoliikenne ei toimi täällä kuten etelässä, Aalto totesi Tahkon tilaisuudessa lauantaina. 

Työmarkkinatilanne

Aalto kertoi paikalla olleelle jäsenkunnalle työmarkkinaneuvottelujen tilanteesta. 

Kuten julkisuudessa on on ollut esillä, neuvottelut viivästyivät aikataulustaan Teknologiateollisuuden erikoisen organisaatiomuutoksen vuoksi, jossa se itse ilmoitti jättäytyvänsä kokonaan työmarkkinapöytien ulkopuolelle ja perusti neuvotteluja varten uuden Teknologiateollisuuden työnantajat ry:n. 

Teollisuusliitto pääsi siten aloittamaan neuvottelut vasta,  kun uuteen yhdistykseen liittyi niin kattava osa työantajista, että sopimuksen edustavuus varmistaa vahvan yleissitovuuden syntymisen teknologiateollisuuden työntekijöiden sopimukseen. Tämä tapahtui lokakuun lopussa. 

Tämän jälkeen neuvottelut ovat edenneet Aallon mukaan hyvässä hengessä, joskin aikataulu on haastava, sillä esimerkiksi palkkaratkaisua ryhdytään käsittelemään vasta sen jälkeen, kun kaikki tekstikysymykset on saatu ensin ratkaistua.

Ellei sopimusta synny marraskuun loppuun mennessä, ollaan sopimuksettomassa tilassa, jolloin esimerkiksi työrauha ei ole enää työpaikoilla voimassa. Tätä taustaa vasten Aalto ihmetteleekin työantajaleirin verkkaisuutta neuvottelujen aloittamisessa. 

KUOPIO / Arto Miettinen

Lue juttu kokonaisuudessaan lehdestä nro 38/2021