Isännöitsijä Markku Ylönen esittelee Pyhän Kolminaisuuden ja Pyhän Nektarios Egianalaisen kirkkoa sydämellään. Ikonin anagrammi kertoo elämän ja valon alati hämmästyttävästä yhteydestä.

Joensuun ortodoksiseen seurakuntaan kuuluvan Pyhän Kolminaisuuden ja Pyhän Nektarios Egianalaisen kirkon isännöitsijä Markku Ylönen laittaa lauluksi esitellessään 20-vuotista pyhättöä Kiteellä. Ensi sävelistä on selvää, ettei komeasointinen Kirie eleison edellytä seiniltä ikää eikä kokoa, pieni ja nuorikin riittää, kunhan se on rakkaudella rakennettu.

– Tämä kirkko oli suuri yhteinen ponnistus ja pitkän ajan yhteinen saavutus.

Ylönen puhuu mielellään keskikarjalaisten yhteisestä kirkosta, joka palvelee niin kiteeläisiä, rääkkyläläisiä kuin tohmajärveläisiä ja entisen Pyhäselänkin ortodokseja, yhteensä noin 500 henkeä. Kiteen kirkossa palveluksia järjestetään säännöllisesti. 

Pyhän Kolminaisuuden ja pyhän Nektarios Eginalaisen kirkko valmistui pääosin rakenteiltaan jo vuonna 1998.  Kirkon vihki vuonna 2000 arkkipiispa Johannes. Juhlaa vietettiin helluntaina ja kirkon suureksi praasniekkapäiväksi tuli pyhän kolminaisuuden päivä.

Pyhäkön on suunnitellut arkkitehti Sirkka Sortti, seuraten kirkon pyhiä perinteitä. Vihkimisen yhteydessä arkkipiispa Johannes toi mukanaan pyhän Nektarios Eginalaisen reliikit, jotka asetettiin pyhän pöydän yhteyteen. Näin kirkon hengellinen rakentaja sai kunniapaikan pyhäkössä. Kirkko viettää hänen muistoaan 9. marraskuuta, joka on myös pyhän syksyinen praasniekkapäivä.

KITEE / Riitta Mikkonen

Lue juttu kokonaisuudessaan lehdestä nro 11/2021