Posti- ja logistiikka-alan Unioni PAU:n lakko pysäytti päiväpostin kulun maanantaiaamuna 11. marraskuuta kello 6. Arkistokuva. Kuva: Arto Miettinen

Posti- ja logistiikkaunioni PAU ja Palvelualojen työnantaja Palta ajautuivat viime viikolla umpikujaan työehtosopimusneuvotteluissa. PAU:n tänään alkanut lakko vaikuttaa muun muassa Viikko Pohjois-Karjalan ilmestymiseen.

Lakko kestää tämän hetken tiedon mukaan 24. marraskuuta saakka. Sunnuntaina PAU ilmoitti lisäksi, että lakko jatkuu 8. joulukuuta saakka, mikäli sopimukseen ei työnantajapuolen kanssa päästä ennen ensi viikon loppua.

Arvaamaton työpäivä

Lakon takana on useita viikkoja kestäneiden työehtosopimusneuvottelujen solmuuntuminen. Työnantajapuoli haluaisi muuttaa työehtosopimusta vastaamaan enemmän Medialiiton ja Teollisuusliiton välistä jakelualan sopimusta. PAU vastustaa muutosehdotusta, sillä se tarkoittaisi liiton mukaan palkkojen tippumista 30–50 prosenttia sekä lomaoikeuksien pienenemistä.

PAU:n Pohjois-Karjalan pääluottamusmies Jari Kontkasen mukaan työnantajapuoli haluaisi lisäksi, että työaikajärjestelmää muutettaisiin siten, että työvuoroja ei enää saisi tietää yhtä tarkasti yhtä pitkältä ajalta kuin tähän saakka. Käytännössä tämä tarkoittaisi sitä, että aamulla töihin mennessä työntekijä ei tietäisi tulisiko työpäivästä neljä vai 12-tuntinen.

– Esimerkiksi perheellisellehän sellainen ei sopisi ollenkaan, koska lasten hoitoajat pitää ilmoittaa ajoissa päiväkotiin, Kontkanen muistuttaa.

Vaikutus postinjakeluun

Lakon aikana postit eivät kulje. Lakosta on rajattu pois terveyteen ja turvallisuuteen liittyvät lähetykset, esimerkiksi ateria- ja sairaalalähetykset. Lisäksi postin kautta kulkevat passit ja viisumit pyritään toimittamaan perille normaalisti.

Postipakettina lähetetyt paketit liikkuvat myös kirjepostissa jaettavia XXS-paketteja lukuun ottamatta. Posti kertoo sivuillaan, että Ruotsista ja Baltiasta tulevat sekä niihin toimitettavat paketit pyritään toimittamaan perille. Muiden EU-alueen maiden paketit viivästyvät muutamilla päivillä, mutta Euroopan ulkopuolelta, esimerkiksi Yhdysvalloista, Kiinasta ja Japanista lentokuljetuksina toimitettavat lähetykset saadaan toimitettua vasta lakon loputtua.

Varhaisjakelussa olevat sanomalehdet jaetaan, mutta muu posti seisoo lakon ajan. Tämä tarkoittaa, että Viikko Pohjois-Karjala ei ilmesty lakon aikana ollenkaan, sillä lehti on päiväjakelun piirissä.

Sopimuksesta seuraavaan työvuoroon

Osapuolet palaavat neuvottelupöytään seuraavan kerran tämän viikon keskiviikkona 13. marraskuuta.

Neuvottelutuloksen saaminen voi olla haastavaa huomattavan erilaisten näkemysten vuoksi. Jos sopimuksen syntyminen kuitenkin alkaa olla lähellä, voi valtakunnansovittelija velvoittaa osapuolet jatkamaan neuvotteluja vaikka yötä myöten.

Kontkanen ei jaksa uskoa, että sopu syntyisi vielä tulevana keskiviikkona. Jos näin kuitenkin kävisi, loppuisi lakko välittömästi.

– Työntekijöiden pitää sopimustilanteessa palata töihin seuraavaan työvuoroonsa. Eli jos keskiviikkoiltana tulisi tieto sopimuksesta, pitäisi aamulla olla töissä, Kontkanen kertaa.

JOENSUU / Susanna Eriksson

Seuraamme lakkotilannetta verkkosivuillamme. 

Lue lisää aiheesta: “Kyllä täältä taistelutahtoa löytyy”