Posti- ja logistiikka-alan Unioni PAU vastaa Postin pakettilajittelijoiden työehtojen heikentämiseen kolmepäiväisellä lakolla.

 

Posti ilmoitti viime viikolla siirtävänsä pakettilajittelunsa halvemman työehtosopimuksen piiriin. Posti- ja logistiikkaalan unioni PAU vastasi päätökseen kolmepäiväisellä lakolla.

Posti ilmoitti torstaina alkavansa marraskuun alusta noudattaa pakettilajittelun työntekijöihin Medialiiton ja Teollisuusliiton välistä jakelua koskevaa työehtosopimusta Posti- ja logistiikka unioni PAUn viestinvälitys- ja logistiikka-alan työehtosopimuksen sijaan. Muutos heikentää valtakunnallisesti noin 700 työntekijän ja toimihenkilön työehtoja.

PAU vastaa Postin päätökseen pysäyttämällä Postin käsittely- ja lajittelutoiminnot. Lakko alkaa sunnuntaina 1. syyskuuta kello 22 ja päättyy keskiviikkona 4. syyskuuta kello 24.00.

Lakossa ovat ulkomaan Posti, Vantaan logistiikkakeskus, Liedon ja Seinäjoen lajittelukeskukset, Jyväskylän, Lahden ja Lappeenrannan lajittelutoiminnot sekä Helsingin, Kuopion, Tampereen ja Oulun postikeskukset. Pohjois-Karjalassa Postin työntekijät jatkavat töitä normaaliin tapaan. Maanantaina posti jaetaan vielä normaalisti, mutta keskiviikkona voi olla, ettei jaettavaa juuri ole.

– Lakko vaikuttaa Pohjois-Karjalan pakettitoimituksiin, koska Kuopion postikeskuksesta meille käytännössä tulee kaikki jaettava tavara, PAUn Pohjois-Karjalan alueen pääluottamusmies Jari Kontkanen kertoi perjantaina.

Tavoitteena säästöt

Postin mukaan muutos on välttämätön, sillä pakettijakelussa toimii kotimaisten yritysten lisäksi ulkomaisia yrityksiä.

– Pärjätäkseen kilpailussa Postin on siirryttävä käyttämään samantasoisia työehtoja kuin muut jakelualan toimijat. Muutoksen myötä lajittelutoiminnoissa voidaan paremmin vastata toimintaympäristön ja asiakastarpeiden muutokseen, Postin tiedotteessa muotoillaan.

Muutokset ovat osa Postin transformaatiota, jonka tavoitteena on 2019–2021 aikana saada aikaan 150–200 miljoonan kustannussäästöt.

”Palkalla ei pysty elämään”

PAU laski tiedotteessaan, että palkat laskevat keskimäärin 30, enimmillään 50 prosenttia.

– Postilaisen keskimääräinen kuukausipalkka on 2 200 euroa. Palkanalennus merkitsee 660 euroa kuukausittaista laskua tuloissa, PAUn tiedotteessa kerrottiin.

Postin tiedotteen mukaan työehtojen muutoksista johtuvia välittömiä vaikutuksia pienennetään maksamalla henkilöstölle siirtymäajan tukea maaliskuun 2020 loppuun saakka, jolloin kokonaisansiotaso säilyy samana, mikäli työn laatu pysyy tavoitteiden mukaisena.

– Siirtymäajan jälkeen työntekijä voi oman työnsä tehokkuudella ja laadulla vaikuttaa kokonaisansionsa suuruuteen palkkiomallien kautta, tiedotteessa selvennetään.

Kontkanen uskoo, että pidemmällä aikavälillä nyt tehtyjen päätösten kaltaiset ratkaisut lamaannuttavat Postin toimintaa.

– Ajattelen, että työväki lähtee muualle. Ei sillä palkalla pysty elämään, jos tuntipalkka on alle 10 euroa. Monen elämä menee mullin mallin, hän summaa.

”Kaikki ovat varpaillaan”

Posti siirsi jo vuosien 2017–2018 aikana sanomalehdenjakajat Teollisuusliiton jakajia koskevan työsopimuksen piiriin perustamalla Posti Palvelut Oy:n. Kuluvan vuoden maaliskuussa myös postinjakelun ja käsittelyn vuokratyöntekijät siirrettiin saman työehtosopimuksen piiriin Postin solmittua puitesopimuksen työntekijöitä vuokraavan SOL Logistiikkapalvelut Oy:n kanssa.

– Mikäli työskentelyalalla on toinen työehtosopimus, sopimuksen muuttaminen ja työntekijöiden palkkojen alentaminen onnistuu työnantajalta työantajaliittoa vaihtamalla, PAU selvensi tiedotteessaan.

Vaikka nyt tehdyt muutokset eivät suoranaisesti koskekaan pohjoiskarjalaisia Postin työntekijöitä, oli päätös loppuviikosta Joensuun terminaalin pääpuheenaihe. Kontkanen kertoo perusjakelun työntekijöiden miettivän, milloin vastaavia päätöksiä tehdään heidän osaltaan.

– Tunnelma oli aika alakuloinen. Kaikki ovat varpaillaan, Kontkanen kuvailee.

JOENSUU / Susanna Eriksson