Eero Heinäluoma vieraili Joensuussa ja Kiteellä tiistaina.

SDP:n eurovaaliehdokkaat kiertävät näinä viikkoina ahkerasti Suomen niemeä, sillä vaalipiirinä on koko maa. 

Tiistaina heistä ennätti Joensuuhun puolueen konkaripoliitikko Eero Heinäluoma, joka vieraili samana päivänä vaalitilaisuudessa myös Kiteellä.

Aiemmin muun muassa SDP:n puheenjohtajana ja eduskunnan puhemiehenäkin toiminut pitkäaikainen kansanedustaja teki jo hyvissä ajoin ratkaisun pyrkiä Eurooppaan ja jättää eduskuntavaalit väliin. Samanlaista suoraselkäisyyttä hän olisi toivonut myös muilta ehdokkailta.

– Toteutuuko silloin kansan tahto, jos juuri eduskuntaan valitut ihmiset ilmoittavatkin lähtevänsä ehdolle europarlamenttiin tai ilmoittavat etteivät ota europarlamentin paikkaansa vastaan vaikka tulisivat valituiksi, Heinäluoma kysyi Joensuun kaupunginkirjaston kahvila Pilkussa järjestetyssä tilaisuudessa.

Brexit opettaa

Euroopassa on Brexitin ja populismin nousun myötä käynnissä melkoinen myllerrys.

Heinäluoma näkee sinänsä hyvänä asiana, että ihmisille on nyt  Brexitin myötä myös näytetty, ettei EU ole mikään vankila vaan siitä pääsee pois.

Samalla tapaus on valottanut, mitä esimerkiksi Suomelle merkitsisi palata omaan rahaan ja alkaa neuvotella itse kauppasopimuksensa Kiinan ja Yhdysvaltojen kanssa. Jos se on vaikeaa briteille, niin mitä se olisi meille paljon pienempänä kansakuntana, Heinäluoma muistuttaa.

– Populistien puheet ovat nyt testissä, Heinäluoma kiteytti tilanteen Britannian eron aiheuttamassa sekasotkussa.

Ihmiset uurnille

EU-vaaleista on ennakoitu äänestysaktiivisuudeltaan laimeita varsinkin näin eduskuntavaalikevään jälkeen. Viime vaaleissa vuonna 2014 äänestysaktiivisuus oli 40 prosentin luokkaa.

Heinäluoma myöntää, että passivoitumisen riski on olemassa, mutta haluaa samalla muistuttaa suomalaisille, miten monessa asiassa eurooppalainen yhteistyö on suomalaisille hyödyllinen työkalu.

– Me tarvitsemme eurooppalaista yhteistyötä muun muassa kauppapolitiikassa, kuluttaja-asioissa, työntekijöiden minimisuojassa, rauhanpolitiikassa, turvallisuuspolitiikassa, markkinoiden sääntelyssä, valuutta- ja korkopolitiikassa ja vaikkapa matkapuhelinmaksujen hintakatossa, joka on muuten syntynyt suomalaisen demariparlamentaarikko Reino Paasilinnan aloitteesta, Heinäluoma muistuttaa.

JOENSUU / Arto Miettinen

Lue lisää lehdestä nro 19/2019