Jo vuosia häävalokuvauksia tehnyt Pauli Järviluoto on kiitollinen siitä, että iso osa asiakkaista antaa hänelle kuvauksen suhteen vapaat kädet.

Jo vuosia häävalokuvauksia tehnyt Pauli Järviluoto on kiitollinen siitä, että iso osa asiakkaista antaa hänelle kuvauksen suhteen vapaat kädet.

Perinteiset potretit kauniissa miljöössä ovat hääparien suosiossa. Rinnalla kulkee studiokuvaus. Erikoisemmat ratkaisut, kuten trash the dress -kuvaus ja fine art -kuvat ovat harvinaisempia.

Niittylahtelainen valokuvaaja Pauli Järviluoto kertoo, että perinteisyys hääkuvissa on valttia, etenkin Pohjois-Karjalassa. Noin joka toinen tai kolmas asiakas tietää jo etukäteen millaisia kuvia haluaa, mutta yleensä kuvauspaikkana on joka tapauksessa kaunis miljöö.

Järviluodon mukaan kuvat otetaankin aika usein vihkimiskirkon ympäristössä. Esimerkiksi Utran kirkossa vihittävä pari kuvataan usein Utran saaressa.

– Tällä hetkellä kuvauksessa on selkeästi tietynlainen tyyli trendinä. Hääkuvauksessa halutaan nyt myös laajoja yleiskuvia, joissa ihmiset ovat pienellä ja ympäristö näkyy laajasti.

 

Uhraa puku ja revittele

 

Perinteiden vastapainoksi maailmalla on jo vuosia tehty kuitenkin myös Trash the Dress -kuvauksia. Idea on siinä, että hääpuku ns. rikotaan ja kuvissa hullutellaan. Trash the dress -kuvauksissa hääpari sijoitetaan johonkin normaalista poikkeavaan ympäristöön, kuten veden varaan tai vaikkapa metsän keskelle.

– Ihmisillä tulee trash the dress -kuvista helposti mielikuva, että asu on pilalla kuvauksen jälkeen. Yleensähän hääpuku vain kastuu, menee hiekkaan tai siihen tarttuu lehtiä ja muuta vastaavaa ympäristöstä, Järviluoto kertoo.

Hän kannustaa ihmisiä kokeilemaan mielikuvituksellisia trash the dress -kuvauksia.

– Toivottavasti tänä kesänä saisi jonkun hääparin innostumaan ajatuksesta, hän hymyilee.

 

Teksti ja kuva: Suvi Lyhykäinen

Lue lisää lehdestä nro 10/2016.