Anja Rissanen on asemoinut itsensä osaksi sukupolvien ketjua. Kotipaikalta löytyy isän puoleisesta historiasta kertovia rakennuksia, kuten sepän paja.

Anja Rissanen on asemoinut itsensä osaksi sukupolvien ketjua. Kotipaikalta löytyy isän puoleisesta historiasta kertovia rakennuksia, kuten sepän paja.

Juukalainen Anja Rissanen, 51, tuntee nyt itsensä entistä paremmin. Muutaman viime vuoden tutkimusmatka oman suvun historiaan avasi ihan uudenlaisen näkökulman omiin juuriin.

Huhtikuussa Rissanen julkaisi omakustannekirjan ”Pyykkiavannolta köyhäinhautaan – Körttihenkeä ja kommunismin aatetta”, joka avaa körtit 1savokarjalaisten Aaro Tirkkosen ja Roosa Räsäsen sekä heidän jälkeläistensä vaiheita viime vuosisadan ensimmäisiltä vuosikymmeniltä alkaen.

Roosa Räsänen oli Anjan isomummo, joka kuoli sairastuttuaan keuhkokuumeeseen pyykkiavannolla. Nuorin lapsista, Anjan mummo Elsa, oli äitinsä kuollessa kolmevuotias ja varttui huutolaislapsena eri perheissä, koska isä oli sokeutunut eikä hänestä ollut pienen tytön huolehtijaksi.

Elsa-mummon kautta Anja kuitenkin äitinsä sukuun ensin tutustui: tarinoita oli paljon isotädeistä ja etenkin –enoista, jotka tiedettiin voimakkaiksi mielipiteiltään, joko uskonnon tai politiikan alalla. Veljistä löytyi niin hartaita körttiläisiä kuin vakaumuksellinen kommunistikin.

– Lapsena ja nuorena ei osannut epäillä yhtään, etteikö tarinat olisi pelkästään totta, koska sekä mummo että muut sukulaiset kertoivat täsmälleen samoja asioita, Anja muistelee.

Tarinoita tuli kirjoiteltua itselle muistiin, ja jossain vaiheessa alkoi ihmetyttää miten ne olivatkin samanlaisia. Tarkkoja vuosilukuja tosin ei kukaan tuntunut muistavan. Alkoi herätä epäilys ja kiinnostus etsiä löytyisikö tietoa muualtakin kuin omilta sukulaisilta.

Teksti ja kuva: Riitta Mikkonen

Lue lisää lehdestä nro 2472015.