Rintojen pienennysleikkauksessa muutama kuukausi sitten käynyt Jenni Mainonen tuumaa, että elämänlaatu operaation jälkeen on parantunut.

Rintojen pienennysleikkauksessa muutama kuukausi sitten käynyt Jenni Mainonen tuumaa, että elämänlaatu operaation jälkeen on parantunut.

Joensuulainen Jenni Mainonen leikkautti rintansa pari kuppikokoa pienemmäksi. Ajatus rintojen pienennysleikkauksesta lähti työterveyslääkäriltä, kun niska- ja hartiakivut aiheuttivat Mainoselle jatkuvia päänsärkyjä.

Jenni Mainonen kertoo ravanneensa monta vuotta hierojalla ja fysioterapeuteilla päänsäryn ja niska- ja hartiakipujen vuoksi. Kun aika työterveyslääkärillä oli taas ajankohtainen, ehdotti lääkäri Mainoselle leikkausvaihtoehdon miettimistä ja laittoi lähetteen kirurgille.

– Kun kirurgi suositteli rintojen pienennysleikkausta, en epäröinyt hetkeäkään, koska kärsin niin pitkään ja toistuvasti kovista päänsäryistä.

Painoa leikkauksessa hävisi 750 grammaa kummastakin rinnasta, eli yhteensä puolitoista kiloa. Rintojen koko pieneni E:stä C:hen.

Kivuton operaatio

Ennen leikkausoperaatiota Mainonen perehtyi rintojenpienennykseen lähinnä netissä surffailemalla.

– Tyhmänä kävin netistä lukemassa kokemuksia, ja nehän olivat pääsääntöisesti sellaisia, jossa kaikki meni pieleen; tuli pahoja tulehduksia ja rumat arvet. Minulla ei ollut väliä sillä, miten rumat arvet leikkauksesta jää tai minkä kokoiset rinnoista tulee, sillä pääkivuista poispääseminen oli tärkeämpi juttu.

Mainonen korostaa oman leikkauksensa onnistumista ja hyvää lopputulosta.

– En edes tiennyt, että rintojen pienennys voisi olla niin yksinkertainen asia! Leikkaus oli ihan uskomattoman kivuton. Sairaalassa olin yhden yön, minkä jälkeen olin kaksi viikkoa sairaslomalla. Kotona ei tarvinnut syödä särkylääkkeitä ollenkaan.

– Onkin ollut jännä lukea, miten ihmiset ovat maanneet neljäkin viikkoa kotona eivätkä ole voineet liikkua. Itse pystyin liikkumaan täysin normaalisti, ainoastaan lasta tai painavia kauppakasseja en nostellut, etteivät ompeleet olisi revenneet.

Positiivisia sivuvaikutuksia

Mainonen on olotilaansa huomattavasti tyytyväisempi kuin aiemmin.

– Nyt olo on kevyempi ja kivempi, ja paidannapitkin menee kiinni.

Hän myöntää, että leikkauksella on positiivisia sivuvaikutuksiakin. Ensimmäisenä piti lähteä rintaliivikauppaan, tosin ihan koko vaatekaapin sisältöä ei tarvinnut uusia.

– Vaatteet istuu nyt paljon paremmin kuin ennen ja vaatekokoa on saanut pienentää yhdellä koolla.

Leikkauksen jälkeen Mainosen päänsäryt ovat huomattavasti vähentyneet, mutta niska- ja hartiakipuja esiintyy vielä ajoittain.

– Kyllähän se on ihan itsestä kiinni, minun pitäisi yksinkertaisesti kiinnittää huomiota työasentoon, kun olen tottunut lyyhöttämään kahdeksan tuntia tietokoneella. Ryhti painuu edelleen automaattisesti alas. Myös liikuntaa pitäisi ehdottomasti lisätä.

Teksti ja kuva: Suvi Lyhykäinen

Lue lisää lehdestä nro 2/2016.