Hurmioitunutta menoa. Esa Pulliainen C-Combo ja Mr Breathless soittavat rockia keikoilla. Kuvassa pulliainen kitaroineen vasemmalla. Mr Breathless taituroi lähellä lavan reunaa. Kuva: Katri Karvinen

Hurmioitunutta menoa. Esa Pulliainen C-Combo ja Mr Breathless soittavat rockia keikoilla. Kuvassa pulliainen kitaroineen vasemmalla. Mr Breathless taituroi lähellä lavan reunaa. Kuva: Katri Karvinen

Kitaran mestari, Agents -yhtyeen perustaja Esa Pulliainen tunnetaan perinnetietoisesta, viimeisen päälle hiotusta soitannasta. Hän on melodisten sävelkulkujen mies, menestynyt muusikko, jonka lahjakkuus on karjalaista perua.

Pitkän uran tehnyt Esa Pulliainen on paljosta kiitollinen Laatokan Karjalassa Salmin pitäjässä syntyneelle Alvi –isälleen (1925–2009).

– Mitenkään omaa häntää nostamatta sanon, että isältäni perin musikaalisuuden. Olen umpistadilainen, mutta karjalaiset juureni ovat syvemmät kuin itse ehkä tajuankaan, Pulliainen kertoo.

Suomi kävi talvi- ja jatkosotaa, ja Alvi Pulliainen joutui lähtemään Karjalasta kahdesti evakkoon, Salmista ja Viipurista. Se ei häntä lannistanut; uusi elämä ja uudet tehtävät odottivat evakkoa Kanta-Suomessa.

– Isä oli ahkera mies, muurari ammatiltaan. Taloja muuratessa hän lauloi tikkailla Moskovan valoja ja muita ikivihreitä. Näitä lapsuuden kappaleita olen siirtänyt Agentsin levyille Topin (Sorsakoski) ja Jorkan (Kääriäinen) kanssa.

Esa Pulliainen kuvailee lapsuuden kotiaan, isänsä rakentamaa taloa Länsi-Vantaalla, erittäin karjalahenkiseksi. Elettiin 1960-lukua.

– Ovet olivat aina auki ja jengiä lappasi sisään ja ulos. Talo oli musiikkiystävällinen. Kukaan komentanut, että laittakaa se mankka pienemmälle. Isä osti perheeseen pianon ja minulle ensimmäisen kunnon sähkökitarani.

– Kyllä karjalaisuus heijastuu vahvasti touhuistani. Isä muurasi taloja. Minä teen musiikkia samalla asenteella.

Pulliainen ei ole käynyt isänsä syntymämaisemissa Salmin pitäjässä.

– Serkkujen kanssa on pitänyt lähteä Karjalaan, mutta aikatauluni ovat mitä ovat, hankalat. Kesät olen aina keikoilla. Toisaalta kynnys lähteä Karjalaan on korkea. Suoraan sanoen vähän pelkään, mikä siellä odottaa. Miltä Salmi näyttää nyt?

Pulliainen puhuu silloin tällöin karjalankieltä Irja-äitinsä kanssa Vantaalla – ei kenenkään muun.

– Äiti on Pohjanmaalta ja itse olen stadilainen, mutta haastamme karjalaa silti. Karjalankielen opin lapsena aikuisia kuuntelemalla.

Teksti: Kari Kumpulampi

Lue lisää nrosta 44/2015.