Teppo Monosen kauppiasura on kestänyt jo puolen vuosisataa, puutavaraa on saanut valikoida ja lastata kärriin kerran jos toisenkin. Henrik Rantanen on tuttu asiakas kirkonkylältä.

Helsinkiläiset Veli-Pekka ja Jesse Pakarinen ovat tulleet Rasivaaraan Kaupparinteelle kyselemään kuinka ratkaista saunaremontissa vastaan tullut ongelma.

Laitetaan savusaunaan myös tavallinen kiuas, molemmille on oma horminsa, joten vähän täytyy säätää, tuumivat isä ja poika.

Harri Mikkonen löytää ongelmaan ratkaisevat putket ja sovitteet. Mökkiläiset ovat erityisesti kesäaikaan merkittävä osa asiakaskunnasta. 

Ja mökillä kun ollaan, niin samalla kunnostellaan paikkoja. Lomalaisen aika on kallista, joten turhaa ajelua tekee mieli välttää ja hakea tarvikkeet läheltä, josta tietää myös saavansa palvelun.

– Mieluummin kannatetaan paikallista yritystä kuin ajellaan kaupungin ruuhkiin ja isoja ketjuja hyödyntämään, Veli-Pekka Pakarinen sanoo suoraan.

Pakarinen on Niemisessä mökkiläinen kolmannessa polvessa. Isovanhemmilta vanhemmille jäänyt vapaa-ajan paikka päätettiin ostaa perikunnalta omiin nimiin. Kun mökki pidetään kunnossa, siellä viihtyy seuraavakin sukupolvi.

– Juhannuksen tienoissa oltiin, ja nyt parin viikon pätkä, ja sitten vielä elo-syyskuussa, Pakariset kertovat kesän rytmityksestä pääkaupungin ja mökkipitäjän välillä.

Asiakaspito tärkeä

Kiinteistöjen rakentaminen ja kunnossapito pitää yllä paikallista kauppaa. Silloinkin kun uudisrakentamista on vähän, remontoimista riittää. 

– Mökkiläiset ovat tärkeitä koko kunnan hyvinvoinnille, tietää Harri Mikkonen. 

Mikkonen siirtyi vuonna 2014 Kaupparinne Teppo Mononen Oy:n myyjästä perustetun osakeyhtiön toiseksi osakkaaksi. Teppo Mononen jatkaa toisena osakkaana vanhempiensa Heljä ja Esko Monosen 50-luvulla ensin Lamminpohjassa aloittamaa kaupantekoa. 

Kuluttajien usko tulevaisuuteen ja halu pitää elinympäristönsä kunnossa on edelleen pohja Kaupparinteen kannattavuudelle. Vuosikymmenten aikana on totuttu, että palvelua löytyy. 

RÄÄKKYLÄ  / Riitta Mikkonen

Lue lisää lehdestä nro 31/2019