Reissun isäntä Aulis ”Allu” Saloranta ja ex-alppihiihtäjä Kalle Palander vaihtoivat kuulumisia Palanderien kartanolla, joa myös sijaitsee Itä-Virossa Ontikan kylässä.

Reissun isäntä Aulis ”Allu” Saloranta ja ex-alppihiihtäjä Kalle Palander vaihtoivat kuulumisia Palanderien kartanolla, joka myös sijaitsee Itä-Virossa Ontikan kylässä.

Tallinnan seutu, Pärnu ja Saarenmaa lienevät niitä perinteisimpiä suomalaisten suosimia lomakohteita Virossa, mutta löytyy sitä näkemistä Itä-Virostakin.

Suorin tie Itä-Viroon käy Tallinnasta Suomenlahden rantoja myötäilevää valtatie E20:n kautta. Matkalle osuus muutamia pienempiä kyliä ja kaupunkeja, kylpylöitä ja kartanoita sekä silloin tällöin Suomenlahden hiekkarantaa.

Ryhmämatkoja jokusen vuoden ulkomaille tehneen Aulis ”Allu” Salorannan johdattama toimittajaseurue suunnistaa tällä kertaa Toilan kylään sekä siellä sijaitsevaan Toila Spa –kylpylään.

Kylpylän emäntä, myyntijohtaja Kärt Purga kertoo, että komealla paikalla Suomenlahden korkealla rantatörmällä sijaitseva kylpylä on ollut alkujaan neuvostoaikaan valtion parantola, josta tehtiin aikanaan terveyskylpylä.

Hotellin yhdeksässä kerroksessa on 280 majoituspaikkaa; kylpylän puolella puolestaan tarjolla ovat kaikki nykyaikaiset saunamaailmat, hemmottelu- ja terveyshoidot sekä ravintolat. Tarjolla on siis kaikkea aina kryo-saunoista levähoitoihin.

Kylpylä-hotelli työllistää noin 200 henkeä, mikä on noin 800 hengen pikkukylälle aika paljon.

 

Teksti ja kuva: Arto Miettinen

Lue aiheesta lisää lehden nrosta 33/2016