Paavo Lipponen. Kuva: Viikko Pohjois-Karjalan arkisto

Paavo Lipponen. Kuva: Viikko Pohjois-Karjalan arkisto

Olet syntynyt Lapissa ja kasvanut Savossa, mutta mikä on suhteesi Pohjois-Karjalaan?

Yhteys Pohjois-Karjalaan syntyi uinnin kaupunkiottelusta Joensuussa Ilosaaren uimalassa 1955, jolloin voitin sarjani 50 m vapaauinnissa omalla ennätykselläni. Vuosien varrella kiinnyin Pohjois-Karjalaan monin poliittisin ja ystävyyssitein. Ilomantsissa, joka on syvästi mielessäni, olen saanut tutustua ortodoksiseen kulttuuriin. Pääskynpesän uima-altaassa opetin yhden tyttäristämme uimaan.

Miten usein käyt nykyisin Pohjois-Karjalassa ja mitä tuolloin kuuluu yleensä ohjelmaan?

Nykyisin käyn Pohjois-Karjalassa liian harvoin, vaikka kaipaan sinne. Työni on kansainvälistä ja perheen arki Helsingissä ensi sijalla.

Olet joskus kuvannut savolaisuutta asenteeksi, jossa herroittelua vieroksutaan ja parempien ihmisten ylimielisyyttä pistetään vähän halvalla. Entäpä millaisia adjektiiveja pohjoiskarjalaisuus sitten tuo sinulle mieleen?

Pohjois-Karjalassa on paljon iloisuutta ja suoraa luonnetta. Omaa karjalaista kulttuuria osataan arvostaa paremmin kuin savolaiset omaansa. Luonto on ällistyttävän monipuolista.

Mistä saakka olet lukenut Pohjois-Karjala–lehteä? 

Niin kauan kuin olen sos. dem. lehtiä lukenut, 1960-luvulta. Minulle tulevat Demokraatti, Uusi Aika ja Pohjois-Karjala. Älkää vain lähettäkö ilmaiseksi, maksan tilausmaksut.

Teksti: Arto Miettinen

Lue lisää lehdestä nro 22/2016.