SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne vieraili pääministerin roolissaan Joensuussa elokuussa näillä näkymin ensimmäistä ja viimeistä kertaansa. Kuva: Arto Miettinen

Tiistai oli dramaattinen päivä Suomen politiikassa: pääministeri Antti Rinne ilmoitti eroavansa tehtävästä Postin tes-neuvotteluista käynnistyneen jälkipyykin seurauksena. Hän kuitenkin korosti nykyisen hallitusohjelman ja koalition jatkamista tärkeyttä.  

Jos oli postinjakelun työmarkkinaneuvottelut viime viikoina melkoisessa juntturassa, niin harva olisi sentään uskonut, että tilanne johtaa pääministerin eroon. 

Tiistainan tällainen päivä kuitenkin nähtiin, kun monta päivää jatkuneen spekuloinnin sekä erilaisten poliittisten ryhmäkokousten jälkeen Antti Rinne teki tilanteesta omat johtopäätöksensä ja toimitti tasavallan presidentille eroanomuksensa. 

Käytännössä tilanne kulminoitui siihen, että hallituspuolueista keskusta ilmoitti menettäneensä luottamuksensa pääministeriin henkilönä ja toivoi SDP:n tekevän tilanteesta omat johtopäätöksensä. Sillä asialla, kuka tiesi ja mitäkin sekavasti edenneessä Postin työehtojupakassa, ei ollut tässä vaiheessa enää juurikaan merkitystä. 

Muodollisesti tilanne merkitsee sitä, että nykyinen hallitus jatkaa työtään toimitusministeristönä, kunnes maahan on valtiosäännön mukaisesti saatu valittua uusi hallitus. Hallitustunnustelujen aikataulutavoitteena on, että uusi hallitus astuisi virkaansa perjantaina 13. joulukuuta.

Käytännössä nykyinen hallitus jatkanee nykyisellä kokoonpanollaa ja hallitusohjelmallaan pääministerin vaihdon jälkeen, mitä voi pitää ymmärrettävänä, kun huomioi  millaisia vaihtoehtoja maan johtoon olisi vaalien kautta perussuomalaisten hallitsemien viimeisimpien kannatusmittausten perusteella tarjolla. 

Kenestä nousee Rinteen työn jatkaja?

Myös väistyvä pääministeri Rinne totesi tiistain lehdistötilaisuudessa, että hän pitää viiden hallituspuolueen yhdessä sopimaa hallitusohjelmaa niin tärkeänä, että hän on itse valmis astumaan sivuun ja antamaan tilaa toisille, mikäli vain hallitusohjelmaa päästään nykyisellä kokoonpanolla sen ansiosta jatkamaan. 

Lisäksi Rinne korosti jatkavansa  työtään päivänpolitiikassa ja puolueensa johdossa ainakin kesäkuun puoluekokoukseen saakka, mahdollisesti senkin jälkeen jos vain puolueväeltä löytyy hänen jatkamiselleen luottoa. 

Rinteen siirtyminen sivuun pääministerin paikalta käynnisti luonnollisesti välittömät spekulaatiot Suomen tulevasta pääministeristä. Sitä tietoa saataneen odottaa ensi viikon SDP:n puoluevaltuustoon. 

Vahvimmin spekulaatioissa nousivat kuitenkin esiin SDP:n varapuheenjohtaja, liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marin sekä eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman, jotka molemmat ovat jo ilmoittaneet olevansa käytettävissä. 

Ministerinposteihin tulee muutoksia siitäkin syystä, että viime viikolla eronnut kunta- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paatero tarvitsee itselleen seuraajan. 

JOENSUU / Arto Miettinen