Postinjakaja Sanna Tanskanen kiertää Paalasmaan joka arkipäivä. Siinä tulevat tutuiksi paitsi paikalliset ihmiset myös vuodenkierto ja saaren luonto.

Postinjakaja Sanna Tanskanen kiertää Paalasmaan joka arkipäivä. Siinä tulevat tutuiksi paitsi paikalliset ihmiset myös vuodenkierto ja saaren luonto.

Päiväpostin jakopiirejä on Juuassa kahdeksan, jakajia niitä kiertämässä kolmetoista. Heistä kierroksen Paalasmaan saareen tekee jokainen arkipäivä postinjakaja Sanna Tanskanen. 

Elohopeat näyttävät Juuan vanhan virastotalon pihassa perjantaiaamuna lähelle miinus kolmeakymmentä. Tarkkakin lukema tulee Postin lajittelupisteen lastauslaiturilta autojaan pakkaavilta postilaisilta pidempään kyselemättä: –31,8 virallisella mittausasemalla. Sillä jäätiin tänä aamuna niukasti maakunnan kakkoseksi Tohmajärven jälkeen.

Ainakin kaupungissa pakkaslukemista on riittänyt muutaman lauhan talven jälkeen jälleen puhetta, mutta Juuan postijakoa nämä lukemat eivät paljoa hetkauta, siinä kuivan kalseassa säässä jakajat autojaan lohkolämmittävät ja karauttavat sitten kukin kohti omaa jakelupiiriään.

Päiväpostissa jakopiirejä on Juuassa kahdeksan, jakajia niitä kiertämässä kolmetoista. Lisäksi on sanomalehtien varhaisjakelu, joka hoidetaan kirkonkylän alueella jo aamuyöstä. Haja-asutusalueelle puolestaan lehdetkin jaetaan muun kirjepostin mukana päivällä.

Kun kunta on pinta-alaltaan Suomen mittakaavassa suuri ja asukkaita viitisen tuhatta, luo tämä – pakkasen ohessa – jakokierroksille omat omaleimaiset puitteensa. Asukkaita on keskimäärin harvassa, tarkalleen ottaen 3,3 neliökilometriä kohden.

– Suurin piirtein puolet asukkaista asuu kirkonkylän taajamassa, toinen puolet ympäri kuntaa. Oma lukunsa ovat nämä Mataran, Vaikon ja Raholan suunnat, siellä saattaa postilaatikon väli kasvaa kymmeneenkin kilometriin, kuvailee Juuan jakelualueen tuotantoesimies Marko Kortelainen.

Tutuilla teillä10 paalasmaa5

Noin kello 10.30 aikaan kurvaa postinjakaja Sanna Tanskanen huurteisella Hyundailla jakelukeskuksen lastauslaiturin eteen sen merkiksi, että tästä sopisi kierrokselle nyt lähteä. Kyytiin nostetaan 3–4 laatikollista kirjepostia, sanomalehtiä sekä joitakin isompia paketteja.

– Nämä viedään samalla jakokierroksella asiakkaille, jos ovat kotonaan. Jos eivät ole, niin jätetään lappu postilaatikkoon, jotta voivat tulla noutamaan täältä kirkonkylältä, Tanskanen selittää farmariauton perässä olevien pakettien kohtaloa.

Tanskasen jakelureitti kulkee akselilla Poikola–Räksiinalava–Juntulankylä–Retuniemi–Kannas–Paalasmaa.

– Jakelen pääasiassa tätä ja Vuokon piiriä ympäri vuoden, sanoo kolmisen vuotta Juuan päiväjakelussa töitä tehnyt Tanskanen.

Tutuista jakelupiireistä ja -reiteistä on hyötyäkin. Ei tarvitse paljoa navigaattoreita selailla, kun reitit oppii kertaalleen.

– Meillä on ollut reiteille kolmipäiväinen perehdytys toisen jakajan ohjauksessa, sen jälkeen jaetaan itsenäisesti, Tanskanen kertoo.

Teksti ja kuvat: Arto Miettinen

Lue lisää lehdestä nro 4/2016.