Taitokorttelista tuttu Hyväntekijä-osuuskunnan toimitusjohtaja Riitta Nyberg kertoo osuuskuntien yhteisten kokoontumisten pyörähtäneen käyntiin mukavasti.

Viimeisen vuoden sisään on maakunnan osuustoimintarintamalla virinnyt uudenlaista aktiivisuutta yhteisten kokoontumisten merkeissä. Seuraava yhteinen etappi on huomenna perjantaina Perheentalon pihaan nouseva esittelyteltta. 

Osuustoiminta nostaa päätään joustavana matalan kynnyksen ja yhteisyrittämisen muotona.  Viime vuosikymmeninä osuuskuntia onkin perustettu runsaasti erityisesti nuorten, akateemisesti koulutettujen sekä luovien alojen ammattilaisten keskuudessa.

Suosion taustalla voi nähdä moniakin syitä: yksi on työelämän pirstaloituminen, minkä seurauksena entistä useampi joutuu tienaamaan leipänsä sieltä täältä pienyrittäjän tavoin; toisaalta taas suosiota saattaa selittää myös osuustoiminnan tasa-arvoiseksi ja demokraattiseksi koettu arvopohja.

Olipa syy mikä hyvänsä, niin osuuskuntien kirjo on esimerkiksi Pohjois-Karjalassa melkoinen. Valtakunnallisesti tunnettujen kuluttajaosuuskuntien – kuten Pohjois-Karjalan Osuuskaupan tai Osuuspankin – ohella maakunnan osuuskuntien joukosta löytyy muun muassa hoito- ja hoiva-alaa, kulttuurialaa, kädentaitoa ja maataloustuottajaa.

Matala kynnys

Yksi monista maakunnan osuuskunnallisista toimijoista on Joensuun Taitokorttelissa vaikeasti työllistyvien työpajatuotteiden ja käsitöiden myyntiin ja verkkokauppaan erikoistunut Hyväntekijä-osuuskunta.

Osuuskunnan toimitusjohtaja Riitta Nyberg kertoo osuuskunnan olleen toiminnassa kahdeksan vuotta ja siinä on nykyisellään kymmenen jäsentä.

– Monialainen osuuskunta tarjoaa lisäksi ompelupalvelua, sähköisen viestinnän palveluita, jalkahoitoa sekä projektiluontoisesti siivous- ja järjestelypalveluita, Nyberg kuvaa.

Nyberg näkee, että osuustoiminta tarjoaa hyvän vaihtoehdon pienimuotoisen, matalan kynnyksen yrittäjyyden kokeilemiseen, mikä sopii hyvin myös tämän päivän työelämään.

– Tämä sopii siinäkin mielessä pienimuotoiseen yrittäjyyden kokeiluun, ettei tässä tiputa automaattisesti pois esimerkiksi sosiaali- tai työttömyysturvan piiristä, Nyberg kuvaa.

JOENSUU / Arto Miettinen

Lue lisää lehdestä nro 34/2018