Joensuussa vierailleen Antti Lindtmanin mukaan yksittäisten kuukausien sijaan kannatusmittauksissa ratkaisevaa on trendi. SDP:n kannatus on ollut paineessa koko kevään ja nyt tarvitaan omiin aloitteisiin pohjautuvaa rytminmuutosta.

Demareiden kannatuslukemat ovat keväällä junnanneet alamaissa. Antti Lindtman toteaa, että keväällä politiikan syke oli muiden kuin demareiden ympärillä. Syitä on varmasti monia, mutta nyt täytyy katse kohdistaa eteenpäin. SDP tarvitsee uudenlaista otetta syksyyn.

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Antti Lindtman toteaa että keväällä politiikan syke oli muiden kuin demareiden ympärillä. Hän uskoo, että nyt kun soteuudistus on ottanut takapakkia ja siirtyy eteenpäin, alkaa poliittinen keskustelu fokusoitua presidentinvaaleihin.

– Uskon että presidentinvaalit on hyvä mahdollisuus tuoda omaa viestiä ja vaihtoehtoa esiin – paitsi ulkopolitiikassa, myös arvokeskustelun puolesta. Ihmiset kaipaavat vahvaa arvovaihtoehtoa Suomen suunnalle. Sellaista, jossa tasa-arvo, yhdenvertaisuus ja oikeudenmukaisuus ei ole vain osa poliittista peliä. Todelliset arvot ovat vaativia ja ne testataan joka päivä. Ei esimerkiksi pitäisi puhua tasa-arvosta, jos jatkuvasti tekee eriarvoisuutta lisääviä päätöksiä.

Vaikka Sauli Niinistö onkin vaalien vahva ennakkosuosikki, toteaa Lindtman rauhallisesti, että vaalit on aina jännää aikaa.

– Aina tullaan näkemään yllätyksiä. Uskon että tällä kertaa SDP:llä on yllätyksen mahdollisuus, kuka tahansa kolmesta ehdokkaasta valitaan.

Korjausliikkeitä velkaongelmaan

Lindtman mainitsee, että SDP:n pitää nostaa esiin vaihtoehtoja.

– Hallitus saa ja ansaitsee kritiikkiä, mutta meillä pitää olla vaihtoehto. Nyt Suomi saa tukea talouden kasvuun piristyneeltä vienniltä. Siitä huolimatta näyttää siltä, että Sipilän hallitus jättää velkaongelman  tulevien hallitusten ratkaistavaksi.

Lindtman penää realistisia mutta oikeudenmukaisia vaihtoehtoja.

– Nyt tarvitaan uudistuksia, jotka nostavat työllisyysastetta. Niitä ovat perhevapaauudistuksen käynnistäminen ja oppivelvollisuuden pidentäminen.

Oppivelvollisuuden pidentäminen nostaisi Lindtmanin mukaan työllisyysastetta. Jo toisen asteen suorittaneiden nuorten kiinnittyminen työelämään on vahvempaa verrattuna vain peruskoulun suorittaneisiin. Demareiden ehdotusta noudattaen hallituskin pääsisi lähemmäs asettamaansa 72 prosentin työllisyystavoitetta.

– Jos työllisyystavoitteessa ei onnistuta, niin velkaongelma jatkuu.

Yritystuet ja verotus pitää perata

Hallitus on ilmoittanut hakevansa kasvun eväitä käymällä yritystukia läpi. Lindtman lähtee siitä, myös verotuet pitää uskaltaa käydä läpi.

– Tämän hallituksen aikana on tullut uusia yritystukia, kuten yrittäjävähennys, miljoonaperintöjen verotuksen alentaminen tai vaikkapa jo aikaisemmin ollut alempi, listaamattomien yritysten osinkovero.

Demareiden vaihtoehdossa raha uuteen kasvuun saataisiin tehotonta yritystukiviidakkoa perkaamalla ja perumalla hallituksen hyvätuloisia suosivat veroalennukset.

Antti Lindtman: Soteuudistuksessa palattava alkuperäisiin tavoitteisiin

Perustuslakivaliokunnan lausunto paalutti soteuudistuksen jatkoaskeleet perusasioiden ääreen, se oli voitto suomalaisten perusoikeuksille.

– Kyllähän tämä kiteytyy siihen, että meidän kaikkien perusoikeudet, eli yhdenvertaisuus ja oikeus saada riittävät sosiaali- ja terveyspalvelut, asetti rajat sille, kuinka paljon hyvinvointiyhteiskunnan kulmakiviä voidaan markkinaehtoistaa. Maakunnallisen soten muodostaminen ei ole ollut ongelma, vaan poliittinen lehmänkauppa, joka tehtiin maakuntamallin ja kokoomuksen yksityistämistavotteiden kanssa.

Hän konkretisoi soteuudistuksen alkuperäisen tavoitteen:

– Tähän mennessä kuntien on ollut halvempaa määrätä hoidoksi lääkkeitä kuin tarjota palveluita, koska lääkkeet ovat tulleet valtion ja kelan pussista. Tämä on näkynyt paljon esimerkiksi mielenterveyssairauksien hoitamisessa.  Myös matkakustannukset ovat tulleet eri pussista kuin kunnilta tai sairaanhoitopiireiltä. Koko ajatus oli saada terveyskeskus- ja sairaalalääkärit, hoitajat, lääkkeet, matkakustannukset ja (niin edelleen) saman katon alle, jotta osaoptimoinnista päästäisiin eroon ja hoito tehtäisiin aidosti tarpeen mukaan.

Hän toteaa, että tähän alkuperäiseen tavoitteeseen kannattaisi palata.

Ongelmat soten ja maakuntavaalien kanssa tulevat vielä jatkumaan, mikäli keskustan ja kokoomuksen poliittista lehmänkauppaa ei arvioida uudelleen. Nyt hallitus on asettanut aikataulut, jolla valinnanvapauslainsäädäntö valmistellaan alusta alkaen uusiksi. Laki tulee voimaan aikaisintaan ensi kesänä, vain reilu kolme kuukautta ennen maakuntavaaleja.

Maakuntavaalien ajankohta nyppii Lindtmania. Hän puuskahtaa, että maakuntavaalit lokakuussa 2018 ei ole mikään ilmoitusasia.

– Suomalaiseen demokratiaan on kuulunut, että täällä päättäjät eivät määräile vaaleja siihen, milloin niille itselleen parhaiten sopii, vaan ajankohta pohditaan yli puoluerajojen.

Oikeusministeri ilmoittikin, että hän aikoo kutsua puoluesihteerit koolle pohtimaan koko vaalisumaa, mikä tulee olemaan melkoinen nykyisillä askelmerkeillä: lokakuussa maakuntavaalit, huhtikuussa eduskuntavaalit ja sitten eurovaalit.

– Kysymys kuuluu, annetaanko puoluesihteereille aidosti vapaus pohtia vaalien ajankohtaa, vai aikooko hallitus sanella lopputuloksen. Minun mielestäni nyt olisi järkevä pohtia puhtaalta pöydältä maakunta- ja eduskuntavaalien yhdistämistä.

Teksti ja kuva: Suvi Palosaari

Alkuperäinen juttu lehdessä 28/2017.