Tanskan sosialidemokraattien puheenjohtaja Mette Frederiksen (2. vas.) sanoo, että maahanmuuttajia pitää auttaa mahdollisimman likellä heidän lähtömaitaan. Hän osallistui SAMAKin kokoukseen yhdessä Ruotsin pääministeri Stefan Löfvenin, Norjan sosialidemokraattien puheenjohtaja Jonas Gahr Storen, Euroopan komission varapuheenjohtaja Frans Timmermansin ja SDP:n puoluesihteeri Antton Rönnholmin kanssa.
Kuva: UP/Birgitta Suorsa

Maahanmuuttoon pitää suhtautua tiukemmin, esittää Tanskan sosialidemokraattien puheenjohtaja Mette Frederiksen. Häntä veikataan Tanskan kevään vaalien voittajaksi.

– Olemme tehneet virheitä suhtautumalla talouspolitiikkaan ja maahanmuuttoon liian liberaalisti, hän totesi pohjoismaisten sosialidemokraattisten puolueiden ja palkansaajakeskusjärjestöjen yhteistyökomitean SAMAKin kokouksessa Helsingissä.

Frederiksen täsmensi UP-uutispalvelulle, että tiukempi linja koskee uusia maahanmuuttajia.

– Tarvitaan enemmän kontrollia. Minkään maan ei pidä ottaa vastaan enempää maahanmuuttajia kuin se pystyy integroimaan yhteiskuntaan. Integroinnilla tarkoitan työpaikkojen ja kielenopetuksen lisäksi sitä, että tulijoille opetetaan, kuinka toimitaan ja mitkä ovat yhteiskunnan arvot, Frederiksen sanoo.

– Meille Pohjoismaissa yksi näistä keskeisistä arvoista on miesten ja naisten tasa-arvo.

Tukea lähtömaiden likelle

Frederiksen arvosteli kansainvälistä pakolaispolitiikkaa.

Turvapaikanhakijoita pitäisi hänen mukaansa tukea mahdollisimman likellä heidän omia lähtömaitaan sen sijaan, että heidät pakotetaan ylittämään Välimerta henkensä kaupalla.

Pohjoismailla on erilainen turvapaikkapolitiikka, muistuttaa Suomen sosialidemokraattien puoluesihteeri Antton Rönnholm.

– Euroopan suuntaan meidän täytyy toimia yhdessä, mutta samalla pitää muistaa, että kullakin Pohjoismaalla on historiansa ja omat ratkaisunsa. Selvää on, että kahden kerroksen työmarkkinoita ei pidä luoda mihinkään maahan. Kaikilla pitää olla samat työehdot ja säällinen palkkaus, jolla tullaan toimeen.

Tärkeimpänä maahanmuuttajien integroinnin keinona Rönnholm pitää kielenopetusta. Siihen tarvitaan hänen mukaansa lisää resursseja.

Ruotsi lieventää linjaansa

Ruotsin tuore hallitus on lieventämässä maan maahanmuuttopolitiikkaa. Perheiden yhdistämistä helpotetaan ja turvapaikkaluvan myöntämisessä otetaan huomioon henkilön kokonaistilanne, mm. terveys.

Tuore oikeus- ja maahanmuuttoministeri Morgan Johansson (sd) kertoi sunnuntaina Ruotsin yleisradioyhtiö SVT:lle, että maahanmuuttoon tarvitaan ihmisyyttä ja humaani satsaus.

Vuonna 2015 maahan tuli liki 152 900 turvapaikanhakijaa, viime vuonna vain 21 500.

Vielä vaalien alla Ruotsin sosialidemokraatit vaativat aiempaa tiukempaa maahanmuuttolinjaa.

UP/Birgitta Suorsa