Matti Tolvanen on palvellut vuodesta 2003 alkaen Itä-Suomen yliopistoa, jossa oikeustieteen opetusta on annettu vuodesta 1995 alkaen. Oma laitos Joensuuhun tuli vuonna 1998.

Matti Tolvanen on palvellut vuodesta 2003 alkaen Itä-Suomen yliopistoa, jossa oikeustieteen opetusta on annettu vuodesta 1995 alkaen. Oma laitos Joensuuhun tuli vuonna 1998.

Eilen 60 vuotta täyttäneen rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvasen työsarka on ollut kuluneiden vuosikymmenten aikana melkoinen – ja näillä leveyksillä jopa epätavallinen, voidaan sanoa. 

Rikos- ja prosessioikeuden professorina Itä-Suomen yliopistossa 13 vuotta, sitä ennen parin vuosikymmenen matka Joensuun kihlakunnan syyttäjänviraston johtavana kihlakunnansyyttäjänä, kaupunginviskaalina sekä lääninveroviraston ja lääninoikeuden palveluksessa.

Matti Tolvasen työsarka on ollut melkoinen – ja näillä leveyksillä voidaan sanoa jopa epätavallinen. Semminkin kun Tolvanen on nykyään yliopiston palveluksessa ollessaan noussut yhdeksi viitatuimmista suomalaisista oikeustieteilijöistä ja asiantuntijoista niin oikeustieteen piirissä kuin myös valtamedioissa.

Pientilalta Tuupovaarasta Ilomantsin lukion kautta Turun yliopistoon aikanaan ponnistanut Tolvanen itsekin haluaa nostaa pohjoismaisen hyvinvointiyhteiskunnan tuen ja merkityksen tässä projektissa aika korkealle.

– Siihen aikaan kunnallinen keskikoulu oli jo maksuton, ja lukio- sekä yliopisto-opintoihin oli mahdollisuus saada opintolainaa, Tolvanen kuvaa yhteiskunnan tarjoamia mahdollisuuksia opintaipaleellaan.

Valmistuttuaan Tolvanen palasi ensin Tuupovaaraan nimismieheksi, sitten Ilomantsin tuomiokunnan sekä Pohjois-Karjalan lääninoikeuden ja veroviraston palvelukseen.

– Siihen aikaan hyvään työpaikkaan pääsi kiinni heti ja se tietysti loi myös taloudellista pohjaa opintolainojen maksamiseen ja muuhunkin elämään, Tolvanen kuvaa.

Teksti: Arto Miettinen

Kuva: Varpu Heiskanen

Lue lisää lehdestä nro 1/2016.