OVV Asuntopalvelujen yrittäjä Satu Lukin ja projektipäällikkö Mikko Matveinenihastelemassa näkymiä Pihapetäjän viidennen kerroksen kolmiosta. Valoisaan huoneistoon eloa tuovat näkyvät puupinnat katoissa, kantavissa seinissä ja parvekkeen palkeissa.

Viime elokuussa alkoi harventua puusto Joensuun Penttilässä entisen Siwan paikalla. Nyt Honkapolulle on noussut Joensuun ensimmäinen kuusikerroksinen puukerrostalo, Joensuun Pihapetäjä. 

Karjalaisen kulttuurin edistämissäätiön eli KKES:n rakennuttaman, valmiselementeistä asennetun puukerrostalon rakentaminen on edennyt huoneistojen vuokrausvaiheeseen. 30 yksiötä ja 10 kolmiota käsittävän talon rakentamisessa on kiinnitetty huomiota erityisesti energiatehokkuuteen ja turvallisuuteen.

Turvallisuus korkealla sijalla

Puuelementtikerrostaloista ei paikkakunnalla, eikä lienee Suomessakaan ole hirveästi vielä kokemusta. Kerrostalon runko on massiivipuista CLT-rakennuslevyä.

Rakennuttajainsinööri Petteri Elosen mukaan turvallisuus on tärkeä tekijä rakennuksessa, minkä vuoksi siihen on asennettu sprinklerijärjestelmä. Järjestelmä tekee hänen mukaansa puutalon paloturvallisuudesta paremman kuin betonikerrostaloissa.

Aiemmin puu ei ole saanut näkyä rakennuksen sisäpinnoissa paloturvallisuuden vuoksi. Nyt pinta-asennettu sprinklerijärjestelmä on kuitenkin tehnyt tämän mahdolliseksi. Puupinnat elävöittävät asuntojen seiniä ja kattoja.

Joensuun Pihapetäjän rakennus on valmistettu kokonaan säältä suojassa alusta loppuun saakka.

– Toki tällainen on hinnakkaampaa, mutta lopputulos on myös laadukkaampaa, Elonen toteaa.

Hän sanookin käsi sydämellä, että rakentamistapa on myös terveellinen; kuivissa, hyvissä olosuhteissa valmistettu talo on asukkailleen turvallinen sisäilmansa puolesta.

Energiatehokkuutta monista puroista

Talossa on kiinnitetty erityishuomiota energiatehokkuuteen. Aurinkopaneelien tuottama energia hyödynnetään valaistuksessa ja ilmanvaihdossa. Tehokkuutta lisäävät U-arvoltaan paremmat ikkunat, jäteveden lämmöntalteenotto sekä ilmanvaihdon lämmöntalteenotto.

Rakentamiseen kytkeytyy Energiatehokas puukerrostalo EAKR-hanke. Hanke tuottaa tutkimustietoa, vahvistaa puurakentamisen osaamista ja tähtää teollisen puurakentamisen liiketoiminnan kasvattamiseen. Tutkimustyö ei pääty rakennuksen valmistumiseen. Sen jälkeen mittauskohteina tulevat olemaan muun muassa tiiveys, äänet, kosteus sekä sisäilman laatu.

– Eri yhdistepitoisuuksia tullaan myös mittaamaan, projektipäällikkö ja hankesihteeri Mikko Matveinen lisää.

Myös vuokralaisille tullaan tekemään pidemmällä aikavälillä tutkimus- ja tyytyväisyyskyselyitä.

Teksti ja kuvat: Suvi Palosaari

Lue lisää lehden nrosta 8/2017.