Tohmajärven Nurkkalassa on biljardipöytä ja muita virikkeitä alueen työttömille. Nettipiste ja bingo ovat myös tärkeitä palveluja talon kävijöille. Kerhotoimintaa viritellään nyt myös muissa Keski-Karjalan kunnissa.

Tohmajärven Nurkkalassa on biljardipöytä ja muita virikkeitä alueen työttömille. Nettipiste ja bingo ovat myös tärkeitä palveluja talon kävijöille. Kerhotoimintaa viritellään nyt myös muissa Keski-Karjalan kunnissa.

Tohmajärven Nurkka ry on yleishyödyllinen yhdistys pitkäaikaistyöttömille. Yhdistyksen puitteissa ihmiset ovat olleet kuntouttavassa työtoiminnassa, työkokeilussa sekä työharjoittelussa. Tällä hetkellä yhdistyksellä on meneillään Yhteen hiileen –hanke, minkä avulla halutaan virkistää Keski-Karjalan alueen työttömien yhdistysten toimintaa.

Tohmajärven keskustassa seisoo kivinen beige talo, joka on toiminut milloin pizzeriana, kauppana tahi osto- ja myyntiliikkeenä. Toiminta ei ole vuosien mittaan talossa hiipunut, sillä viimeisen neljän vuoden ajan sitä on asuttanut Tohmajärven Nurkka ry.

Yhdistyksen sihteeri Eira Varonen kertoo, että yhdistys on kolmannen sektorin työllistäjätoimija, ja tällä hetkellä se työllistääkin 32 ihmistä erilaisin sopimuksin.

Yhdistyksen kautta toimii kaiken kaikkiaan yhdeksän erilaista työllistävää palvelua, josta toki hyötyy palveluiden käyttäjätkin. Nurkkalan rakennuksesta löytyy pesula, kirpputori, ekotori, atk-nurkka sekä kahvio-ruokala. Lisäksi yhdistys vastaa terveyskeskuksen kahviotoiminnasta ja kunnallisesta ser- ja ongelmajätepisteestä. Myös muuttoapu hoituu Nurkkalan kautta, ja terveyskeskuksen kahviossa sekä Nurkkalassa sijaitsee yleiset nettipisteet.

Enää ei voi siis puhua pienestä näpertelystä, ja yhteistyö Tohmajärven kunnan kanssa on poikinut monia työpaikkoja.

– Meillä on yhteistyötä kunnan kanssa, ja se on toiminut hyvin. Teknisellä puolella riittää töitä, esimerkiksi kesällä ruohonleikkuuta ja talvella lumitöitä, Varonen toteaa.

Toimintaa herätellään

Viime vuonna Nurkkalassa ja muualla Keski-Karjalassa alkoi Yhteen hiileen –kehittämishanke.

Sen tavoite on kehittää Keski-Karjalan alueen työttömien yhdistyksiä ja näiden omaehtoista harrastus-, vapaaehtois- ja vertaistukitoimintaa Näin ihmiset saataisiin osallistumaan ja kantamaan vastuuta omasta ja kaverin hyvinvoinnista.

Tohmajärven Nurkka ry on aktiivisin työttömien yhdistys Keski-Karjalassa. Alueella on nyt useita, uinuvassa tilassa olevia vastaavanlaisia yhdistyksiä, joita hankkeen avulla herätellään toimimaan.

Hankkeen kehittäjä-koordinaattori, kiteeläinen Esko Kähkönen kertoo, että hankkeen taustalla on Nurmeksessa vuotta aiemmin alkanut vastaava hanke. Kähkönen on tyytyväinen kaikkeen ”pöhinään”, mitä Nurkkalan rakennukseen on saatu kehiteltyä, ja on toiveikas, että toimintaa saadaan heräteltyä myös Kiteellä, Kesälahdella ja Rääkkylässä.

– Viime vuonna saimme Nurkkalatuvan ja kerhotoiminnat pyörimään Tohmajärvellä. Kaikki ei tapahdu hetkessä vaan hiljalleen. Rääkkylässä tehdään Tsemppi ry:n kanssa yhteistyötä, ja siellä on vastaavan tyyppinen paikka kuin Nurkkala. Kesälahdella ja Kiteellä toimintaa viritellään, Kähkönen sanoo.

Teksti ja kuvat: Suvi Lyhykäinen

Lue lisää lehdestä nro 14/2016.