Demarinuorten puheenjohtaja Mikkel Näkkäläjärvi vieraili Joensuussa viime viikolla.

Demarinuorten puheenjohtaja Mikkel Näkkäläjärvi vieraili Joensuussa viime viikolla.

Demarinuorten tuoreen puheenjohtajan Mikkel Näkkäläjärven mielestä politiikka näyttäytyy nuorten silmissä liian usein poliittisten irtopisteiden keräilynä, näpertelynä ja keskinäisenä kisailuna. 

Vaikka paljon on synkistelty viime aikoina suomalaisen nuorison passiivisuudesta politiikan ja yhteiskunnallisen vaikuttamisen suhteen, niin ainakin demariliikkeen piirissä on vaihteeksi aidosti aihetta varovaiseen optimismiin.

Tältä ajatukselta ei voinut välttyä, kun seurasi Demarinuorten puheenjohtajan Mikkel Näkkäläjärven esiintymistä parin viikon takaisessa A-Talkissa keskustelemassa perhevapaista, kotihoidon tuesta ja naisten työllisyydestä.

Aiheessa ollaan selvästi tuoreen puheenjohtajan osaamisen ytimessä, tasa-arvokysymyksissä.

– Nykymuotoinen kotihoidontuki houkuttelee erityisesti pienituloisia naisia jäämään kotiin ja työmarkkinoiden ulkopuolelle. Tällä on pitkässä juoksussa suuri vaikutus naisten työllistymiseen, palkkakehitykseen ja eläkkeeseen. Jos yhteiskunta tukee taloudellisesti naisten jäämistä työelämän ulkopuolelle, ei voida rehellisesti puhua tasa-arvosta tai valinnanvapaudesta, Näkkäläjärvi valottaa ajankohtaista aihetta vieraillessaan Joensuussa.

Näkkäläjärven mukaan asiassa eivät nyt riitä hurskaat toiveet, tarvitaan konkreettisia toimenpiteitä.

– Tarvitaan siirtymistä Ruotsin-malliin eli luovutaan kokonaan kotihoidon tuesta, uudistetaan perhevapaita siten että ne jakautuvat huomattavasti tasaisemmin ja siirrytään osittain maksuttomaan päivähoitoon. Ruotsissa tämän seurauksena erityisesti nuorten naisten työllisyys on huomattavasti meitä korkeampaa, Näkkäläjärvi perustelee.

Teksti ja kuva: Arto Miettinen

Lue lisää lehden nrosta 43/2016