Alina Vatanen (oik.) ja Julia Silvast keskittyvät joulupipareiden valmistukseen. Nuorten Kotkien kokkikerho Niinivaaralla on toiminut tämän syksyn ajan.

Alina Vatanen (oik.) ja Julia Silvast keskittyvät joulupipareiden valmistukseen. Nuorten Kotkien kokkikerho Niinivaaralla on toiminut tämän syksyn ajan.

Pohjois-Karjalan Nuoret Kotkat järjestävät lapsille ja nuorille iltapäivätoimintaa, kerhoja ja tapahtumia. Myös retkitoimintaa ja luonnonläheisyyttä halutaan elvyttää – ja onpa suunnitelmissa ulkomaanmatkakin.

Nuorten Kotkien kerhotilan ovelta tuulahtaa vastaan jouluinen piparintuoksu. Meneillään on syksyllä alkanut kokkikerho, jossa lapset saavat valmistaa erilaisia suolaisia ja makeita herkkuja.

Pipareita leipova Jemina Miettinen on ollut kerhossa mukana 5–6 kertaa. Hänestä on mukava käydä kerhossa kavereiden kanssa. Jemina kertoo, että aiemmin he ovat tehneet pizzaa ja pullaa. Ohjeet ovat olleet hänen mukaansa helppoja.

– Leivon kotonakin esimerkiksi pizzaa, pullaa ja vohveleita äidin ja siskon kanssa.

Alina Vatanen puolestaan kertoo, että kerhossa leipominen on kaikista kivointa.

– Kotona leivon tosi paljon, teen muffinsseja ja tykkään paistaa vohveleita. Alina lähti Kotkien kokkikerhoon mukaan, koska kaverit suosittelivat sitä.

Kun piparit alkavat valmistua, istuu poikaporukka pöydän ääreen syömään uunituoreita pipareita. He ovat olleet kerhossa mukana alkusyksystä saakka, ja kertovat, että myös kotona tulee joskus leivottua.

– Meillä tehdään kotona pullaa ja kakkuja, Mikko Utriainen toteaa.

– Meillä tehdään pannaria, Oskari Koskinen puolestaan kommentoi.

Kävijämäärä tuplaantui

Kotkakerhossa Niinivaaralla pyörii nyt 12 lapsen ryhmä. Kerholaiset ovat 7–9 -vuotiaita.

– Alkusyksystä ensimmäisillä kerroilla lapsia oli vain 5–6. Sana kerhosta on kuitenkin kiirinyt, ja nyt määrä on tuplaantunut, kertoo Nuorten Kotkien Pohjois-Karjalan piirijärjestön toiminnanjohtaja Anne Kankaanpää.

Niinivaaran kerhon ohjaajina toimivat Tiina Anttila ja Joakim Kärkäs. Anttilalle Nuorten Kotkien toiminta on tuttua jo lapsuudesta, jolloin hän itse oli kotkakerholainen Kiihtelysvaarassa. Kärkkäälle Nuorten Kotkien toiminta on vielä uutta, hän on ollut mukana siinä alkusyksystä alkaen.

– Lapsi- ja nuorisotyö on kuitenkin tuttua partion kautta, jossa olen ollut mukana seitsemisen vuotta, hän toteaa.

Tiina Anttila kertoo, että kokkikerhon vetäminen vaatii jonkin verran etukäteisvalmistelua ennen varsinaista kerhoiltaa.

– Suunnittelen reseptit ja hoidan ruokaostokset. Ohjeiden on oltava suht helppoja, jotka voi myös ajan puitteissa toteuttaa. Syksyn aikana olemme tehneet mokkapaloja, pullaa, hedelmäsalaattia ja täytettyjä patonkeja.