Paahteista keliä pääsi suojaan Tähtitelttaan, jossa sielläkin oli ihmispaljouden keskellä varsin hiostavat lukemat.

Ilosaarirockia vietettiin Joensuun Laulurinteellä viime viikonvaihteessa yhteensä runsaan 65 000 festarivieraan voimin. Kävijämäärä oli tapahtuman historian toiseksi suurin, jos kohta se jää hienokseltaan viime kesän lukemista.

Jos tapahtuma jostakin muistetaan erityisesti, niin sellainen asia ovat varmasti koko viikonvaihteen paahtaneet liki 30 asteen helteet. Niiden siivittämänä tapahtumassa tehtiinkin lauantaina myös naku-uinnin Pohjoismaiden ennätys, kun 1530 alastonta ihmistä ui Linnunlahden rannassa Guinnessin maailmanennätysyrityksessä.

Poliisi ja muutkin tapahtumassa mukana olleet viranomaiset kehuivat jälleen festarikansan käyttäytymistä, vaikka aivan täysin ei järjestyshäiriöiltä eikä varsinkaan huumausaineen käyttörikoksilta tälläkään kertaa vältytty.

Käytännön järjestelyjen osalta tapahtumassa oli ensimmäistä kertaa käytössä pankkikorttien ja käteisen rahan sijaan sirullinen maksuranneke. Sekin tuntui toimivan pääsääntöisesti hyvin, vaikka ei silläkään jonoilta vältytty.

Kansainvälistä ja kotimaista

Festarin pääesiintyjä oli amerikkalainen Jack White.

Tapahtuman musiikillisen annin osalta viikonvaihteen nimekkäimpänä esiintyjänä voi pitää festarin sunnuntain päätösesiintyjää, moninkertaista Grammy-voittajaa Jack Whitea.

Mainittu mies muuten yllätti itäsuomalaiset vierailemalla myös aiemmin päivällä Kiteen Pallon pesäpallo-ottelussa. Artisti sopi toki myös käynnissä olleiden jalkapallon MM-kisojen teemaan, sillä Whiten kynästä on peräisin jokaisessa ottelussa kuultava Seven Nation Army -kappale.

Lauantaina Ilosaarirockissa esiintyivät muun muassa ruotsalaistähti Zara Larsson, perjantaina puolestaan CMX yhdessä Joensuun kaupunginorkesterin kanssa sekä Nightwish. Muitakin nimekkäitä kotimaisia tapahtumassa riitti aina Apulannasta lähtien, samoin sopivassa suhteessa marginaaliin kuuluvaa musiikkia ja nousevia kykyjä, kuten vaikkapa Vesta, Litku Klemetti tai kuhmolaistaustainen M eli Minja Koski.

Päälavan edusta täyttyi lauantaina lähes 25 000 ihmisen voimin Apulannan esiintymisen aikaan.

Vaikka moni vannoutunut rokin ystävä jaksoikin ihmetellä Cheekin ja Juha Tapion kaltaisten artistien buukkaamista festivaalille, niin ainakin enemmistö näytti nauttivan. Se lienee tarkoituskin – Ilosaarirockissa jokaiselle on jotakin ja aina löytyy vaihtoehtoja.

JOENSUU / Arto Miettinen