Ompelimo Rokitan yrittäjä Milla Hakkarainen ompelee mielellään itselleenkin vaatteita. Tällä hetkellä jonossa on parikymmentä itselle tulevaa tuotetta, mutta asiakastyöt menevät edelle.

Ompelimo Rokitan yrittäjä Milla Hakkarainen ompelee mielellään itselleenkin vaatteita. Tällä
hetkellä jonossa on parikymmentä itselle tulevaa tuotetta, mutta asiakastyöt menevät edelle.

Milla Hakkarainen, 25, toimii yksityisyrittäjänä Polvijärven Solassa. Ompelimo Rokitan asiakaskunta koostuu pääosin 18–40 -vuotiaista. Hakkarainen pohtii, että asiaan voi vaikuttaa hänen omakin ikänsä.

– Asiakkaat, jotka haluavat ompelimossa teetettyjä vaatteita, haluavat laatua. Kankaiden laatu on parempi ja viimeistely tehdään käsin. He haluavat uniikkia, sellaista jota muilla ei ole.

Yrittäjä pyrkii pitämään vaatteiden hinnat asiakkailleen sopivina, ja sen mahdollistaa esimerkiksi työtilat kotona, jolloin vuokrakuluja ei pääse syntymään.

– Haluan, että mahdollisimman monilla olisi varaa mittatilausvaatteisiin. Monet asiakkaani opiskelevat ja käyvät myös töissä opintojen ohessa.

Nahka materiaalina lämmintä

Materiaalivalinta on Hakkaraisen mukaan tärkeää, ja se tehdään aina yhdessä asiakkaan kanssa.

– On hyvä, ettei materiaali ole hiostava, liian kutittava, sähköistyvä tai nukkaantuva.

Hän korostaa vaatteen laatua aina uudelleen.

– Vaatteen on oltava mukava päällä ja istuttava hyvin. Toisaalta jos vaate ei istu, ei se ole mukavakaan. Minusta vaatteen tulee kestää pitkään.

Hakkarainen kuvailee mielenkiintoisimmiksi vaatemateriaaleiksi poron- ja lampaannahkaa, sekä silkkiä ja villakangasta.

– Keinonahka kestää hädin tuskin vuoden siistinä ja ehjänä, oikea kestää puolestaan vuosikymmeniä.

Nahkan haasteellisuus on siinä, ettei se ole metritavaraa. Nahkatyön pitää myös onnistua kerralla – virheellisiä neulanjälkiä ei saa jäädä näkyviin.

Hakkarainen käyttää mielellään suomalaisen yrityksen valmistamia nahkoja, ja niitä löytyy yllättävän paljon – sateenkaaren kaikissa väreissä, metallinhohtoisena ja kuvioituna. Värjätyissä nahkoissa on jopa 40 eri työvaihetta, ennen kuin vuota on valmis.

Teksti ja kuvat: Suvi Palosaari

Lue lisää lehden nrosta 39/2016