Maailmankansalaisella on kansainväliset kaverit. Bulgarian presidenttinä vuosituhannen vaihteessa toiminut Petar Stojanov on myös vieraillut Kiteellä ja nimikirjoitus tietysti löytyy Montun seinältä monien muiden joukosta.

Bulgariassa syntynyt, kiteeläinen Plamen Dimov korostaa olevansa maailmankansalainen. Sitä hän oli jo kolmekymppisenä, 31 vuotta sitten Suomeen muuttaessaan.

Keikkamuusikko oli ehtinyt ylittää paljon rajoja jo ennen vakiintumistaan. Kitee poikkesi muista keikkapaikoista, sillä siellä oli ja on kaunis vaalea Leena, joka laittoi maailmankansalaisen perustamaan perheen ja asettumaan Karjalaan.

Leena Gröhn-Dimov on myös musiikin ammattilainen, hän toimii kanttorina Kiteen seurakunnassa. Kolmelapsisessa perheessä musiikki on siis ollut niin työväline, harrastus kuin kasvatusmenetelmäkin.

– Musiikki on yhteinen kieli, joka ei vaadi sanoja ja menee paljon syvemmälle kuin mikään puhe, muistuttaa Plamen Dimov.

Hän on tavannut satoja nuoria ja voittanut heidän luottamuksensa paitsi musiikin, myös hyvän kuuntelutaidon avulla. Nuoret avautuvat, kun tietävät ettei tarina lähde kiertämään.

Samalle taajuudelle pääseminen monien nuorten kanssa voi olla helppoa sikälikin, että Dimov on joutunut kohtaamaan niitä samoja asioita mihin nykyiset maahanmuuttajat törmäävät.

– Minut on otettu ja pidetty oikein hyvin, Plamen Dimov kiittelee kiteeläisten asennetta.

Hän korostaa, että tulijan on sopeuduttava uuteen kulttuuriin, ilman että tarvitsee kuitenkaan juuriaan unohtaa. Tärkein väline on kieli.

– Jos maahanmuuttajanuori opettelee muutaman tunnin viikossa suomea ohjauksessa, ja kaiken vapaa-aikansa seurustelee äidinkielellään kavereidensa kanssa, on selvää ettei sopeutuminen ole helppoa.

Dimov itse on oppinut suomen hyvin. Vierasperäisyys kuuluu selvästi, mutta ymmärrys korvaa kieliopin. Päivittäisiä käyttökieliä ovat myös englanti ja venäjä, osaamislistalta löytyy lisäksi serbokroatia sekä äidinkieli bulgaria.

Plamen Dimovinkaan työlupa ei ollut aikanaan itsestäänselvyys. Kielteisen päätöksen jälkeen tarvittiin paikallisen kansanedustajan Reino Karpolan ja ulkoministeri Paavo Väyrysen apua.

Teksti ja kuvat: Riitta Mikkonen

Lue lisää lehdestä nro 5/2017.