Soihtu-kuoro perustettiin vuonna 1936. Kuvassa sen perustajajäseniä: Esa Pakarinen (oik.), Leevi Paasonen (kesk.) ja Varma K. Turunen (vas.).

Soihtu-kuoro perustettiin vuonna 1936. Kuvassa sen perustajajäseniä: Esa Pakarinen (oik.), Leevi Paasonen (kesk.) ja Varma K. Turunen (vas.).

Maaliskuun 31. päivänä vuonna 1936 oli Kansan Voima –lehdessä uutinen, jossa kerrottiin Joensuuhun perustetun työväestön musikaalisia harrastuksia ylläpitävä järjestö. 

Tuo järjestö oli nimeltään Joensuun Työväen Musiikkiyhdistys ry, joka täyttää tänä vuonna siis pyöreät 80 vuotta.

– Joensuun Työväenyhdistyksen sisällä oli kyllä ollut musiikkitoimintaa kuorojen ja soittokuntien muodossa jo aiemminkin, mutta tuolloin toimintaa alettiin pyörittää oman musiikkiyhdistyksen voimin. Sen perustajajäseniä olivat muun muassa Esa Pakarinen ja Varma Kosto Turunen, kertoo musiikkiyhdistyksen nykyinen puheenjohtaja Tuula Huikuri.

Huikuri muistaa yhdistyksen ja sen kuoron taivalta siitäkin syystä aika pitkän matkaa, että hän itse on ollut mukana hämmästyttävät viitisenkymmentä vuotta, lapsesta saakka.

– Isä Pentti Huikuri johti kuoroa aikanaan 23 vuotta, ja sain olla lapsena usein mukana harjoituksissa vanhalla Työväentalolla. Myös äiti, äidin siskot, mummo ja veljenikin lauloivat kuorossa, ja 15–16-vuotiaana rupesin sitten itsekin laulamaan, Huikuri kertoo.

Teksti: Arto Miettinen

Soihtu-kuoro konsertoi lauantaina 8.10.2016 klo 18 Joensuun Taidemuseon salissa.

Lue lisää lehden nrosta 40/2016