Margareetta Räty avasi Hutikan baarin viime kesänä. Nyt se on remontissa, mutta yrittäjä jo suunnittelee kesätapahtuman järjestämistä pihalla.

Tiedättehän tyypin, joka jo peruskoulussa ottaa ohjia käsiinsä. Tyypin, joka pitää puolensa, ja aina tarvittaessa myös kaverin puolta. Luonnollisesti hänet valitaan moniin luottamustehtäviin.

Enolainen Margareetta Räty on kasvanut oikeudenmukaisuuteen ja tasa-arvoon. Lapsuuden perhe ei ollut varakas. Isä joutui jo varhain sairauseläkkeelle, mutta hän antoikin sitten hyvän mallin kotitöitä tekevästä miehestä.

– Äiti puolestaan kävi vuorotöissä, joten sikälikin oli selvää, että työnjako oli tasa-arvoinen.

Isän kanssa käytiin kalassa ja puhuttiin maailmaa paremmaksi. ”Räyn Mallusta” kasvoikin tyttö, joka ei malttanut olla vain sievästi hiljaa ja kuunnella mitä toiset sanovat. Hän tohti avata suunsa ja kertoa mielipiteensä. Tällä asenteella tahtoo tarjoutua luottamustehtäviä.

– Oppilaskunnan puheenjohtajuudesta kai se alkoi. 

Ensimmäisen kerran Mallu oli kuntavaaleissa ehdokkaana 18-vuotiaana vuosituhannen vaihteessa. Ehdokkuudesta seurasi jäsenyys Enon teknisessä lautakunnassa, mikä osoittautui varsinaiseksi vaikuttamisen oppikouluksi.

– Mukaan menemällä oppii.

Moneen hommaan Margareetta Räty on vuosien kuluessa mukaan lähtenytkin. Työelämästä on kokemusta niin pankista kuin yhdistys- ja yrityssektoriltakin. Vastuullisia tehtäviä rahoitusneuvonnasta toiminnanjohtajuuteen ja markkinointiin.

– 4H-yhdistyksen toiminnanjohtajana tulosvastuu ratkaisevasti laajensi ymmärrystä kokonaisvaltaisesta taloudenpidosta.

Hutikka alulle

Margareetta muistaa jo joskus kouluaikana ajatelleensa, että voisi olla sopiva yrittäjäksi, mutta se tuli ajankohtaiseksi vasta vähän alle nelikymppisenä. Nyt on niin monipuolisesti kokemusta, että yrittäjyys tuntuu luontevalta.

Vuosi sitten tammikuussa yritysrekisteriin merkittiin toiminimi Mallun juonto- ja ohjelmapalvelut. Sen aputoiminimenä toimii Hutikan baari, johon ovi käy Enon liiketalon takapihalta.

– Nimi ei ole oma keksimä, baarin liikeidea oli toisen yrittäjän, joka sitten joutui perumaan hankkeensa ja tarjosi sitä pikaisella aikataululla minulle.

Pitkäaikainen haave herätellä Enon kylää eloon musiikin, rennon yhdessäolon ja erilaisten tapahtumien kautta oli eteenpäin vievä voima Hutikan baarin syntymisen takana. Koronakevään suunnittelun jälkeen ovet avautuivat heinäkuussa. 

– Minulta on kyselty, miksi juuri silloin, ja miten uskalsin. Mutta eihän kukaan voinut silloin tietää miten pitkä kurimus tästä tulee.

Kesä oli hyvä, mutta se päättyi kuin seinään koulujen alkamisen aikoihin. Sitten tuli vielä vesivahinko, ja homma jäi totaalisesti remontin alle. Nyt odotellaan ja toivotaan, että toinen kesä päästään aloittamaan ajoissa.

Mitkään koronatuethan eivät tuoretta yrittäjää koske. Pitäisi olla aiempaa liikevaihtoa, johon verrata. Margareetta Räty kuitenkin luottaa, että jotenkin tästä selviydytään. Silti risoo se, että ravintoloita syyllistetään ihmisten kokoontumisista. Asiakkaat ovat ainakin täällä tunnollisia ja yrittäjän puolella.

– Alalla on niin paljon kokemusta hygieniasäännöksistä ja omavalvonnasta, että jotain voisi senkin varaan luottaa. Pitäisi tukahduttaa tautia eikä yrittäjyyttä.

Vaikuttamisen paikkoja

Vaikka yrittäjä itse uskoo selviävänsä tavalla tai toisella, harmittaa hyvien työntekijöiden puolesta. Hutikan baari on työllistänyt yhden kokoaikaisen ja muutamia sesonkityöntekijöitä nollasopimuksella.

Margareetta Räty tietää, että työntekijät ovat yritykselle tärkeintä pääomaa. Työntekijät ovat yrityksen kasvot asiakkaalle, heissä näkyy sama asenne millä yrittäjä haluaa yritystään pyörittää, tässä tapauksessa Hutikan henki.

– Minulta on usein kysytty miten voin olla demari ja yrittäjä, mutta eiväthän ne sulje pois toisiaan. Yrittäjänä haluan pitää huolta työntekijöistäni, yrittäjä ei ole riistäjä vaan tarjoaa työpaikan.

Tässä yksi suurimmista oppi-isistä on äskettäin yllättäin edesmennyt enolainen Pauli Tahvanainen, yritysneuvoja ja aktiivitoimija, joka oli aina hyvänä tukena, kun jotain uutta kylällä suunniteltiin. Aina vilpittömän hyväntahtoinen Pauli sai mukaan niin puoluetoimintaan kuin yrittäjäyhdistykseenkin.

Tätä nykyä Margareetta toimii sekä Enon sosialidemokraateissa että Enon yrittäjissä hallituksen jäsenenä ja sihteerinä. Lisäksi jo aiemmin alkaneet luottamustehtävät Siun soten valtuustossa, Pohjois-Karjalan teatteriyhdistyksessä ja Pohjois-Karjalan Osuuskaupan edustajistossa.

Näiden lisäksi kolmen lapsen äiti ja kahden aikuisen ”bonusmutsi” on päässyt touhuamaan kaikenlaista lasten harrastusten kautta, meriittilistalla on esimerkiksi G-junnujen joukkueenjohtajuus. Lasten jääkiekkoharrastus pisti myös miettimään perheen asumisjärjestelyt uudelleen, nyt asutaan Noljakassa.

On helpompi käydä Joensuusta Enossa töissä kuin kuskata lapsia monta kertaa viikossa sieltä Joensuuhun harjoituksiin ja pelaamaan. Nyt, kun Hutikan baari on remontin vuoksi täysin kiinni, perheenäiti tuntee saaneensa poikkeuksellisen paljon aikaa itselleen sekä pienimmälle lapselleen.

Noljakasta käsin on myös entistä helpompi nähdä Joensuu kokonaisena, se miten kaupunki tarvitsee myös maaseututaajamansa. Kuten myös se, että toiminta on valittamista tehokkaampaa vaikuttamista.

– Joensuu pitää nähdä kokonaisuutena, jota kehitetään yhteistyöllä.

JOENSUU / Riitta Mikkonen