Mikko Keinonen ujuttautui tafonin sisään ja Ibrahim Al Mohammed kiipesi kiven päälle.

Heinäveden muinaisseura kerää, ylläpitää ja levittää tietoa Heinäveden muinaishistoriasta ja -kohteista. Suunnitelmissa on hanke, jonka tuottama tieto edistää alueen matkailuelinkeinoa. 

Heinäveden muinaisseuran Mikko Keinonen ja Ibrahim Al Mohammed seisovat päätehakkuiden keskellä Sarvikummun kylässä. Ihmeteltävänä on yksi seudun tafoneista; sisältä rapautunut  kivi.

Keinonen selvittää kiven sisään ahtautuessaan, että rapautuminen on alkanut aikoja sitten pienestä onkalosta, joka suurentuu edelleen koko ajan lämpötila- ja kosteusvaihteluiden myötä. Sarvikummun Kytöjoen tafonin rapautuminen on niin pitkällä, että kiven sisään mahtuu istumaan.

– Istuessa siellä ymmärtää hyvin, miksi tafoneita on alettu kutsumaan esimerkiksi pirun uuneiksi, Keinonen kertoo.

Samaan aikaan Al Mohammed on kiertänyt kiven, ja tulee kertomaan havaintojaan kiven takaa avautuvasta luolasta, jota Keinonenkaan ei ole aikaisemmin tutkinut kunnolla.

– Tännehän mahtuisi pieni heimo suojaan, Keinonen ihmettelee ja ryömii luolan matalaan osaan sisälle. Sisällä on pimeää, kamera ei saa kunnollisia kuvia. Erityisesti molempia miehiä kiinnostaisi kivessä mahdollisesti olevat kaiverrukset tai punaväri.

– Pitää tulla paremman valon ja kameran kanssa toisen kerran, Keinonen miettii.

HEINÄVESI / Pia Paananen

Lue lisää lehdestä nro 33/2018