Hämeen Ratsurykmentin rakuunat puolustivat Hattuvaaraa kesällä 1944, ja Taistelijan Talo on Ratsumieskillan sydäntä lähellä. Hevossulkeiset nähtiin kesällä 2012.

Hämeen Ratsurykmentin rakuunat puolustivat Hattuvaaraa kesällä 1944, ja Taistelijan Talo on Ratsumieskillan sydäntä lähellä. Hevossulkeiset nähtiin kesällä 2012.

Ilomantsin Hattuvaarassa sijaitseva Taistelijan Talo on autenttisella taistelupaikalla seisova sotamuistomerkki. 

Ilomantsin Hattuvaaraan valmistui vuonna 1988 Taistelijan Talo. Se rakennettiin kunnianosoitukseksi sotiemme veteraaneille – niille miehille ja naisille, jotka pelastivat Suomen itsenäisyyden ja jälleenrakensivat maan.

Taistelijan Talolla on esillä sotahistoriallisia näyttelyjä sisä- ja ulkotiloissa. Sodasta rauhaan -näyttely kertoo vuosien 1939–1945 sodista, evakkotaipaleesta ja sodan jälkeisestä ajasta esineiden, karttojen, kuvien ja filmien avulla. Näyttelyssä on esillä mielenkiintoista esineistöä kuten asekokoelmia, sota-ajan varusteita ja palvelusvaatetusta sekä lukuisia asemasodan puhdetöitä.

Ulkoalueella voi käydä korsussa, tarkastella tykkejä, muistella sodassa rajan taakse jääneitä pitäjiä karttojen avulla tai tutustua rajan vartiointiin. Voi myös levähtää rauhankivillä, jotka on pystytetty viestittämään rauhaa kaikkialle maailmaan. Taistelijan Talon näyttelyjen lisäksi kulkijalla on mahdollisuus kiertää Taistelijan taival, jossa on uudistettujen opastaulujen lisäksi mobiiliopastus. Hattuvaaran ympäristössä on myös lukuisia joukko-osastojen muistomerkkejä.

Suuri tykkimuseo

Taistelijan Talo on tätä nykyä Suomen toiseksi suurin tykkimuseo. Talon yhteyteen rakennettuun ja vuonna 2012 avattuun tykkikatokseen on sijoitettu 12 Ilomantsin taistelussa mukana ollutta tykkiä, joista osa on sotasaaliita. Taustan infotauluihin on talletettu tarinoita tykkien takaa.

Myös esittelyvideo ja näyttelyjä uusittiin vuoden 2014 lopussa päättyneessä hankkeessa.  Toukokuun alussa Hatun Ystävät -yhdistyksen jäsenet talkoilivat ”Suomen nainen – Lotta Swärd” -näyttelyn alkuperäiselle paikalleen alakerran vitriiniin. Väliaikaisesti vitriinissä ollut, maailmankuulun sotilaan Lauri Törnin saavutuksista kertova näyttely siirtyi muuhun tilaan Talolla.

Naiset palvelivat sotien aikana muun muassa muonitus-, lääkintä-, viesti- ja ilmavalvontatehtävissä. Suomen naisten vapaaehtoiseen Lotta Swärd -maanpuolustusjärjestöön kuului 232 000 lottaa ja noin 52 000 pikkulottaa.

– He olivat miesten rinnalla yhteisellä asialla maata puolustamassa, yhdistyksen hallituksen jäsen Kauko Kangas painottaa.

Teksti ja kuva: Armas Härkönen

Lue lisää lehdestä nro 30/2016.