Kansan Voiman puulaakijoukkue, Tarmo Hyttinen kuvassa raitapaitaan pukeutuneena vasemmalla. Kuva: Tarmo Hyttisen kotialbumi

Kansan Voiman painotalon faktorina elämäntyönsä tehnyt Tarmo Hyttinen ehti tehdä nuoruusvuosinaan pitkän rupeaman myös joensuulaisen jääkiekon hyväksi. Joensuulaisia jääkiekkotoimijoita oli koolla myös eilen, kun mies täytti 90 vuotta. 

Joensuun Karhunmäki on pukeutunut jälleen viime viikkoina ruskaan ja pohjoiselle kääntynyt tuuli henkii vääjäämätöntä talventuloa. 

Karhunmäkeläiselle Tarmo Hyttiselle talvi on yhdeksäskymmenes, ei sentään näillä samoilla sijoilla mutta kuitenkin. Hän asuu itse rakentamaansa rintamamiestaloa, joka nousi tähän maisemaan arviolta 1940–50-taitteessa. Ei sellaisia asioita voi tarkalleen muistaa, vaikka paljon Hyttinen ikäisekseen muistaakin. 

Sen Hyttinen sen sijaan muistaa hyvinkin, miksi hän talonsa juuri tähän rakensi. Hän oli tulossa Niinivaaralta tansseista ja saattoi näille kulmille sittemmin tulevan – nyt jo edesmenneen vaimonsa. Appiukko lohkaisi pian nuorelle parille tontin, johon sopi elonsa rakentaa, ja Hyttinenhän rakensi. Syntyi kaksi lasta, Leena ja Jorma. 

– Tämä oli täyttä umpimetsää silloin, Hyttinen viittilöi näkymiä kadulle, johon on noussut viime vuosina uudistaloa, niin ettei kotikatua meinaa enää kotikadukseen tuntea. 

Jos on Karhunmäki viime vuosina muuttunut, niin on toki muuttunut koko Joensuun seutukin, mikäli aikaperspektiiviksi ottaa Tarmo Hyttisen, joka syntyi Mutalassa 9. lokakuuta 1929. 

JOENSUU / Arto Miettinen

Lue juttu kokonaan lehdestä nro 41/2019.