tinnituskuvitus_käsiteltyVaikka tinnitukseen ei olekaan tähän päivään mennessä löydetty varsinaista lääketieteellisesti todistettua hoitoa, niin sen kanssa voi ainakin yrittää oppia elämään.

”Syrjäseutujen asukkaat ovat musikaalista väkeä – korvissa soi jatkuvasti”, kirjoitti puujalkavitsien erikoislehti Pahkasika aikanaan. Tosielämässä korvien jatkuva sointi ei hirveästi naurata eikä ole mikään mukava kaveri. Yhdelle se aiheuttaa uni- ja keskittymishäiriöitä, kerrannaisvaikutuksina jopa pelkoja, turhautumista tai masennusta, kun vinku, hurina tai suhina muistuttaa vuoden jokaisena päivänä ja hiljaisena hetkenä olemassaolostaan.

Usein oireet luovat itseään ruokkivan kehän, jossa sosiaalinen elämäkin saattaa lopulta kärsiä, kun ihminen koettaa tietoisesti välttää meluisia tilanteita ja melualtistusta, joka tutkitusti pahentavat korvien sointia. Sitä meluahan meidän arjessamme riittää, kun vähän pysähtyy kuuntelemaan ympärilleen: on ohiajava ambulanssi, ikkunoita helisyttävä bassobuusteri, urheilutapahtumat, festivaalit, yökerho ja elokuvateatteri.

Teksti: Arto Miettinen
Kuvitus: Suvi Lyhykäinen

Lue lisää lehdestä nro 24/2015.