Alpo Jumppanen pudotti projektin aikana lähes neljäkymmentä kiloa. Elna Sarkkinen pudotti tammikuun aloituspunnituksesta parisenkymmentä kiloa.

Alpo Jumppanen pudotti projektin aikana lähes neljäkymmentä kiloa. Elna Sarkkinen pudotti tammikuun aloituspunnituksesta parisenkymmentä kiloa.

Viikko Pohjois-Karjalan elämänmuutosryhmä -projekti päättyi syyskuussa. Ryhmäläiset kertovat, että isoimmat ja pahaat asiat projektin aikana olivat ruokailutapojen ja ruokavalion muutos. Ruokatottumusten lisäksi useat ryhmäläiset lisäsivät liikuntaa, kuten sauvakävelyä, lenkkeilyä ja työmatkapyöräilyä.

Viime tammikuussa seitsemän pohjoiskarjalaista henkilöä kokoontuivat Elämäntapa Ilanan tiloihin tavoitteenaan saada uutta puhtia elämään niin henkisesti kuin fyysisestikin. Tapaamisessa monet ryhmäläiset asettivat itselleen painonpudotustavoitteita, jotka vaihtelivat kymmenestä kilosta ylöspäin. Monet ryhmäläiset muistelevat projektin alkaneen hyvällä ja iloisella fiiliksellä. Matti Pesonen toteaa, että hän epäili onnistumista, vaikka intoa olikin. Epäilyistä huolimatta projekti eteni hänen osaltaan hyvin.

– Projektin alku oli helppo ja paino putosi alussa pikavauhtia, mutta hidastui loppua kohden. Painonpudotus ei kuitenkaan seisahtunut. Into lisääntyi kesään asti kun tulosta tuli yli odotusten, hän kertoo.

Muutoksia ruokatavoissa

Ryhmäläiset kertovat, että projektin aikana heidän ruokavalionsa ja ruokatottumuksensa muuttuivat todella paljon. Alpo Jumppanen sanoo, että ruokavaliosta karsiutuivat pois lihapiirakat ja lenkkimakkara, sekä punainen liha vaihtui kalaan ja kanaan.

– Kahdeksan kuukauden aikana tästä on tullut jonkinlainen tapa. Leipää syön vähän, samalla leivänpäälliset ovat jääneet pois. Tein itseni kanssa sopimuksen, että en koske makeisiin kahvileipiin ja se on pitänyt hyvin.

Jumppanen kertoo pitävänsä uudesta ruokavaliosta.

– Ei ole syytä siirtyä takaisin. Erittäin rasvainen ei enää maistu hyvälle. Kun uusia tapoja noudattaa määrätietoisesti, siihen alkaa tottua.

Teksti ja kuva: Suvi Lyhykäinen

Lue lisää lehdestä nro 43/2015.